Crna vreća, 1.

                    C r n a  v r e ć a

                                                 Prvi dio

0.

„Idemo! Vrijeme je da počnemo.“

„Nestrpljivost je ubila mačku.“

„Nije nestrpljivost, nego radoznalost. Sviđa mi se plan, jednostavan je, a što jednostavniji plan, to veće mogućnosti.“

„U  tome i jest stvar. Što veće mogućnosti, to neizvjesniji ishod.“

„Nije li uvijek tako, čemu to uopće spominješ? Idemo!“

„Idemo. Ali ipak predlažem kratku probu.“

„Zašto kad znamo kako će postupiti?“

„Ne radi nas.“

Jako svjetlo osvijetlilo je do tada mračan i zamagljen predio. U udaljenom krajoliku počeo se razabirati grad, u gradu ulice, na ulicama ljudi.

1.

Slučaja nema. Slučajnim se čini ono čemu ne vidimo uzrok i uzorak. Negdje gore veze se beskonačni goblen, s bezbroj konaca u bezbroj boja koje se prepliću u bezbroj kombinacija, ali po strogoj šabloni, samo što niti naoko bez reda vise dolje nisko, do nas,  lelujaju se ili kovitlaju, zapliću  i raspliću, pa se čini kao da ih svaki dašak može okrenuti u drugom smjeru. Ali nije tako, sigurno nije, ne može biti.

2.

Bruna je hodala Tkalčom, išla je s posla, brzo je koračala.  Malo prije Kaskada, pri kraju popločenog dijela Tkalče, na tlu je vidjela novčanicu od 50 kuna. Podigla ju je polako, da ne izgleda lakomo, ako netko gleda. I nije ju spremila, nego ju je držala u ruci, da nekome tko možda gleda bude jasno kako će je rado vratiti onome tko ju je izgubio. Sjetila se kako je njezina nećakinja Klara bila neutješna kad je izgubila dvadeset kuna koje je jedva izmolila od tate za kavu. Možda je kakav student naumio izvesti curu na piće i sad je u nevolji.

Držala je pedeset kuna ispred sebe sve negdje do Gliptoteke, a kad je prošla Gliptoteku, sustigla je čovjeka s dvije velike vreće. Pretpostavila je da skuplja plastične boce, ali nije bio odrpano odjeven, pa ga je pozorno osmotrila prije nego što se usudila pitati:

„Oprostite, vi skupljate boce?“

„Da“, potvrdio je upitno gledajući.

Tada ga je prepoznala, po hrapavom glasu i po kravati. Često je sjedio na klupi preko puta Kaptol centra sa svojim vrećama i bocama. Jednom je zapjevao raindrops keep falling on my head kad je prolazila pokraj njega, a kiša je upravo počinjala padati, pa se Bruna osmjehnula,  a on joj kavalirski kimnuo glavom. Zaključila kako nije beskućnik odavno, tranzicijski je, jer mu odjeća još nije bila dotrajala, ima uljudne manire, voli dobru glazbu i razumije engleski.

Pružila mu je novčanicu. Poprimio je začuđen izraz, a ona je poletno rekla:. „To sam našla! Na Tkalči!“

Čovjek ju je dugim pogledom pogledao u oči i rekao: „Najljepša vam hvala.“ Činilo joj se da se više trudio izgledati ganuto nego što je zaista bio ganut, ali je zato ona ganula samu sebe. Da je on bio samo malo ganutiji, ganula bi se do suza.  A u zadnje vrijeme joj se bilo lakše rasplakati nego inače, zbog situacije u kojoj se nalazila.

„I tako si ti ponosna zbog svoje humanitarnosti“, rekao je njezin brat, koji je slušao kad je Bruna opisani događaj prepričavala Ani, njegovoj ženi. „Nije ti to baš nešto. Pitanje je što bi bilo da si našla pedeset tisuća.“

„Joj, ti!“ rekla je Ana.

„Isto bih dala“, rekla je Bruna.

„Ja bar priznam da ne bi“, rekao je Stjepan.

„Joj, ti“, ponovila je Ana.

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka sam, ljudska vrsta, ženski rod. Udana, u prvobitnoj zajednici. Imam dvoje djece. Objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Zbog kredita u švicarcima iznenada sam prešla iz građanske sigurnosti u negrađansku nesigurnost, ali, ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Knjige koje (ne)pišem. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Crna vreća, 1.

  1. jelena napisao:

    Čekam dalje, vuče na čitanje, a prekratko je. Stavi veći dio.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s