Vremenski odmak u pisanju odnosno prevođenju

Vremenski odmak

Prijevod književnog djela literarni je posao kao i pisanje. Bitna je razlika samo u vremenskom odmaku: prevoditelj mora imati vremena da mu prijevod odstoji dovoljno dugo da ga gotovo zaboravi. Tek nakon toga oslobodit će se ograničenja, fraza, sintakse, duha jezika s kojega prevodi.

U pisanju, prevelik vremenski odmak može biti opasan: kad se nekom tekstu vratiš nakon duljeg vremena, napisao bio sve drukčije, što nije uvijek i bolje i što ne znači da je ono prvo bilo loše. Ili ako je i bilo loše, da takvo nije trebalo ostati.

Za razliku od prevođenja, koje je to bolje što je prijevod dulje odstajao, idealan vremenski odmak u pisanju, osobito u prozi, teško je procijeniti. Znalo mi se dogoditi da neki tekst potpuno pokvarim, jer sam ga prepravljala nakon preduge stanke, a tek kad sam ga po treći put popravljala nakon još jedne duge stanke, vidjela sam da je prva verzija bolja od druge.

Čovjek bi za sve mogao okriviti izdavače: malo prihvaćaju, rijetko objavljuju, urednici su im slabo plaćeni, sporo čitaju i ziheraši su, pa se jadni pisci predugo tipsaju u vlastitim riječima kao prekuhani kelj. Ipak, ne treba se uljuljkivati – kad je nešto dobro, ono preživi sve zapreke i nađe put do knjige u čitateljevim rukama. To jest, ako pisac nije kelj nego je gulaš, teško se može prekuhati. Ovo kažem za volju pravde.

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Imam dvoje mladunaca. Objavila dva romana. Radim kao urednica obiteljskih filmova na tv. Imam nekoliko nedovršenih rukopisa. Ne živim od pisanja, ni od plaće, nego od dopuštenih a neželjenih minusa. Nisam član nijednog društva (književnika, pisaca, novinara) i nijedne udruge (čak ni sindikata) osim udruge Franak. Ne žalim se što sam zbog kredita u švicarcima pala u bijedu i neizvjesnost, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao...) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto čega me je strah.
Ovaj unos je objavljen u O pisanju i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s