Vremenski odmak u pisanju odnosno prevođenju

Vremenski odmak

Prijevod književnog djela literarni je posao kao i pisanje. Bitna je razlika samo u vremenskom odmaku: prevoditelj mora imati vremena da mu prijevod odstoji dovoljno dugo da ga gotovo zaboravi. Tek nakon toga oslobodit će se ograničenja, fraza, sintakse, duha jezika s kojega prevodi.

U pisanju, prevelik vremenski odmak može biti opasan: kad se nekom tekstu vratiš nakon duljeg vremena, napisao bio sve drukčije, što nije uvijek i bolje i što ne znači da je ono prvo bilo loše. Ili ako je i bilo loše, da takvo nije trebalo ostati.

Za razliku od prevođenja, koje je to bolje što je prijevod dulje odstajao, idealan vremenski odmak u pisanju, osobito u prozi, teško je procijeniti. Znalo mi se dogoditi da neki tekst potpuno pokvarim, jer sam ga prepravljala nakon preduge stanke, a tek kad sam ga po treći put popravljala nakon još jedne duge stanke, vidjela sam da je prva verzija bolja od druge.

Čovjek bi za sve mogao okriviti izdavače: malo prihvaćaju, rijetko objavljuju, urednici su im slabo plaćeni, sporo čitaju i ziheraši su, pa se jadni pisci predugo tipsaju u vlastitim riječima kao prekuhani kelj. Ipak, ne treba se uljuljkivati – kad je nešto dobro, ono preživi sve zapreke i nađe put do knjige u čitateljevim rukama. To jest, ako pisac nije kelj nego je gulaš, teško se može prekuhati. Ovo kažem za volju pravde.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u O pisanju i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s