Dvorišni fašizam

Reakcije

Iznenadila sam se kako mi se, nakon teksta Odričem se loših čitatelja, brzo javilo više ljudi koji su iskusili gorčinu pridošlištva: „Znate li kako je to kad vam ne daju ni šansu da pokažete da niste primitivac?“, napisala je jedna cura.

Iako im moj tekst ne može pomoći, godi im pročitati.

Stvar je krajnje jednostavna: svaki starosjedilac ima svoga još starijeg starosjedioca, a svaki pridošlica još novijega pridošlicu.

Rekla sam da ću ponavljati kad god budem mogla: prezir prema pridošlicama opasniji je nego što mogu pojmiti oni koji preziru svog prvog susjeda koji je došao iz bogtepitaotkud. Iz dvorišnog fašizma šire se sve druge nesnošljivosti, kao koncentrični krugovi oko kamenčića bačenog u vodu, od čovjeka do čovjeka, od dvorišta do dvorišta. Znaju li moji susjedi, koji za sve okrivljavaju mog psa pridošlicu, dokle će stići val koji su pokrenuli i koliku će razornu snagu imati?

Pa, ako se netolerancija širi u koncentričnim krugovima, možda i tekst može biti kamenčić – ma i nanočestica! – oko kojega će se u koncentričnim krugovima širiti val sklada među domorocima i dotepencima.

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka sam, ljudska vrsta, ženski rod. Udana, u prvobitnoj zajednici. Imam dvoje djece. Objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Zbog kredita u švicarcima iznenada sam prešla iz građanske sigurnosti u negrađansku nesigurnost, ali, ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku) i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s