Ehej, Svemireeeee,

daj da pravda uvijek pobjeđuje!

Dragi, moćni, veliki Svemire, zar ti se pokvario prekidač za pravdu, pa ne radi uvijek? U zadnje vrijeme većinom ne radi. Ako smo ga mi pokvarili,  onda znači nismo prošli na ispitu, nismo opravdali povjerenje, pa mu dodaj opciju da bude nepokvarljiv od strane ljudi.

Ako si ti profurao izreku da je pravda spora ali dostižna, čini mi se da je riječ o nesporazumu. Jesi li mislio dostižna za našeg života ili u smislu vječnosti? Ako si mislio na vječnost, molim te prepravi: „za ljudskog vijeka“.

Jer nije lako umrijeti s nepravdom, kao što nije lako umrijeti nesretan. Sretni i zadovoljni umiru lakše.

Od nepravde se dobije bolest, jer nemamo enzime za probavljanje nepravde, kao što Kinezi navodno nemaju enzime za probavljanje kravljeg mlijeka[1], pa obolijevaju otkako ga piju. Od mlijeka im u tijelu stoje neprobavljive kvrge.

Ako nemamo enzime za probavljanje nepravde, zašto si nam dao sposobnost da je činimo? Je li i to test?

Želim ostati zdrava, bez kvrga nepravde.

Danas idem na razgovor s odvjetnikom, moram tužiti Upravitelja. Daj da pravda pobijedi.

Učini da ne moram tužiti svoju firmu, nego da me sama od sebe počne cijeniti, da mi prizna nadprosječni učinak, da mi plaću digne iznad prosječne.  U mom poduzeću rak gušterače postala je profesionalna bolest: danas dva sprovoda, jedan za drugim, ista bolest, isto godište, dobri ljudi. Došlo vrijeme kad se s tim kvrgama više nije moglo.

Učini da nas banka prestane nepravedno cijediti, već je uzela i više nego što nam je dala. Daj da malo dišemo.

Hvala ti.


[1]Sve što znam o mlijeku je navodno, napabirčeno od kojekuda. Postoji, nadam se, razlog zašto sam ih zapamtila. Hladno mlijeko iz frižidera navodno pomaže kod čira želudca; hladno mlijeko iz frižidera može potaknuti stvaranje raka dojke, jednako kao i sladoled; Zapadnjaci, za razliku od Kineza, mogu probaviti mlijeko. Neki smatraju da mlijeko mogu probaviti samo zapadnjačke bebe.

Napabirčiti = po zvučnosti, slikovitosti i neuobraženosti, čini mi se da je to stara riječ. Zvuči kao da je srpska. U hrvatskom ne znam adekvatnu, osim opisno, onaj tko slučajno nabasa na nešto, pa to skuplja. Moja mama bi to rekla: „Ko ćorava koka zrno.“

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku). Bookmarkirajte stalnu vezu.

22 odgovora na Ehej, Svemireeeee,

  1. Žalim slučaj. Šifra: Svemir

    Sviđa mi se

  2. mojra napisao:

    Kako stoje stvari sa sindikatom u Hrvatskoj, može li on šta pomoći?

    Sviđa mi se

  3. tanjatg napisao:

    Baš ti je neki loš period naišao, gadno loš, rekla bih! 😦

    Sviđa mi se

  4. jasna napisao:

    E to pabirčenje mi je ostalo u sjećanju, a provjerila sam na Hrvatskom jezičnom portalu, da ne bi napisala neku neistinu. Pabirčenje je skupljanje ostataka (“mrvica” što su ostale od glavnine onog što se skuplja-pobire i sl, odnosilo se nekad na ljetinu ili tak). A onda napabirčiti, je u tom smislu nešto nakupiti. U svakom slučaju, izraz je odličan. Po mom saznanju nema za to neka druga riječ, osim opis. No ima sigurno jezičara koji bi to znali , nek se jave !

    Sviđa mi se

  5. zlica napisao:

    Kad se žanje žito, onako po starinski, prvo srpom nježno obuhvatiš snop – ni prevelik ni premalen – zatim primiš taj snop drugom rukom i zasiječeš (kao djevojčica kod bake na selu na teži sam način naučila da ne smije obrnuto). Snopić staviš na pletenicu koju su prethodno pripremile starije žene i ideš dalje. Tako žetelice napreduju, a za njima idu žene koje vežu snoplje i pripremaju nove pletenice. Muškarci skupljaju snoplje i tovare na kola, a za njima opet idu žene koje skupljaju otpale ili ispuštene klasove, jer svako je zrno dragocjeno. To je pabirčenje.
    U bakinoj staroj Zagorskoj kući na zidu je stajala reprodukcija Milletove slike koja se zvala “Pabirčenje”.

    vidi: http://entertainment.howstuffworks.com/arts/artwork/the-gleaners-by-jean-francois-millet.htm

    Ne znam čija je riječ, ni otkud je, ali kad god je čujem sjetim se slike. I žetve. Mirisa slame i bockanja strnjike po tabanima.

    Sviđa mi se

  6. tangolina napisao:

    Ne pouzdam se u taj Svemir, već jedino u sebe- tu je spas! Držim ti fige da bude kako želiš!

    Sviđa mi se

  7. Milovanović Siniša napisao:

    Ne znam jeste li gledali ovaj intervju sa Dr Slađanom Velkom,nije na odmet.Treba misliti na sebe

    Sviđa mi se

    • vesna napisao:

      Hvala, Sinia. Nemam trenutno ton 😦 🙂 ali sam proitala opisno. Moj mu i ja smo pristalice sirove hrane, za sada smo na “obroku u ai”, ali nismo izbacili kuhano, samo nastojimo to vie sirovoga, a to se gledanja u sunce tie, to smo poeli prole godine, doli smo svega do tri minute i prestali… Ni sama ne znam zato, moda zato to je moja jedna prijateljica dola do 15 minuta i nije osjetila nikakvo poboljanje, pa smo poeli sami sebi izgledati glupo – a tek to su nam se djeca rugala! ajme, to je trebalo izdrati! Veliki pozdrav, Vesna

      Dana 17. rujna 2013. 09:30 Vesna uro-Tomi

      Sviđa mi se

  8. LaBiLnA napisao:

    Hahahahahahahaah 😀 SMejem se tvom poslednjem komentaru “a tek što su nam se djeca rugala! ajme, to je trebalo izdržati!” Lepo sam ti rekla da imaš pametne potomke. Počni već jednom da ih slušaš 🙂

    Sviđa mi se

  9. Negoslava napisao:

    Najmanje je važno, ali se sećam, u Kini su nam govorili da im je nacija porasla od kako su počeli da daju deci šolju mleka dnevno. Možda su preterali u želji da narastu još.

    Sviđa mi se

Komentiraj