Što žene čini slabima

 

Među postovima koje čuvam da ih malo pozornije pročitam kad budem imala vremena (a to su:  Svuda lega, nema da mi beži/ Tamo i ovde;  Ću se spoturam na moj dvor, dok mogu na noge/ Negoslava;  Sutrašnjica/ Tamo i ovde; Kratka priča: Dario Džamonja/ Litero) nalazi se i post Kraljevstvo žena/ Tamo i ovde.

Razbijam glavu zašto žene, koje su jače od muškaraca, ne vladaju svijetom. Ja nisam feministica ni teoretičarka, niti mislim da je ženska snaga u svemu dobra i pozitivna, naprotiv, u nekim vidovima ona je nedostatak i šteta… Samo promatram oko sebe. Vidim jake žene koje su podčinjene i slabe muškarce koji vladaju.

Ali muškarci ne vladaju svijetom, oni samo vladaju ženama.

Što žene čini slabima?

To što su one velikom većinom supruge i majke. A supruge zadnje doznaju da ih muževi varaju i majke zadnje priznaju da im sinovi ne valjaju. Da se nisu trebale osloniti.

Ova je misao u mojoj glavi savršeno jasna, ali ovako napisanu jedva je i sama razumijem. Šteta sto nisam znala bolje. Katkada je dug i vrludav put od misli do riječi.

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Imam dvoje mladunaca. Objavila dva romana. Radim kao urednica obiteljskih filmova na tv. Imam nekoliko nedovršenih rukopisa. Ne živim od pisanja, ni od plaće, nego od dopuštenih a neželjenih minusa. Nisam član nijednog društva (književnika, pisaca, novinara) i nijedne udruge (čak ni sindikata) osim udruge Franak. Ne žalim se što sam zbog kredita u švicarcima pala u bijedu i neizvjesnost, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao...) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto čega me je strah.
Ovaj unos je objavljen u Dokona domaćica. Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Što žene čini slabima

 1. Litero napisao:

  Podsjetilo me ovo na foru koju sam neki dan čula. Nekako ne mogu sad naći prave riječi za prijevod s engleskog pa ću ostaviti onako kako sam je čula Uglavnom, upućuje se nekome tko treba ojačati, odrasti – ‘grow some ovaries’, pored onog standardnog ‘grow some balls’. Namjerno kažem pored, a ne umjesto jer nekako baš želim (nastaviti) vjerovati u fino nadopunjavanje muškog i ženskog, u tu ravnotežu, stapanja, spajanja, ne samo između muškarca i žene, nego i onog muškog i ženskog u pojedincu, nevezano za spol. Lijepo mi je to, s tim da me reala, naravno, svako malo pukne sred čela 🙂 mislim :/

  Sviđa mi se

 2. vesna napisao:

  Da, i ja vjerujem u ravnotežu muškog i ženskog. I u potrebnost da muško ustraje kao muško, a žensko kao žensko, u jednoj duši i tijelu ili u dva, svejedno. Smatram da je opasno kad se sputavaju, a sve mi se čini da nas naša civilizacija na to goni. Ovo “grow some ovaries” sad će ući i u moj registar 🙂

  Sviđa mi se

 3. LaBiLnA napisao:

  Nemam ja ništa protiv da muškarci vladaju svetom. Nekako mi je nelogično da žene budu predvodnice, to mi nije prirodno, stvarno … Žena je stvorena da uživa pored muškarca, i ja tu ništa ne bih menjala 🙂

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Također. Žena treba nositi suknju, haljinicu, čipkice, a miškarac hlače. Muškarac popravlja, zašarafljuje, zove majstore, plaća račune – a u svim brakovima koje znam to rade žene

   Sviđa mi se

 4. vesna napisao:

  Miškarac 🙂 – lapsus calami

  Sviđa mi se

 5. tanjatg napisao:

  Ovo je tvoj prvi post koji si okačila, a da ja nemam komentar onako iz prve. Mislim da je stvar individualna, ono što očekujem ja od muškarca, za neku drugu ženu to bi bilo nešto upravo suprotno, ili – ne baš to, ili – to ali još nešto… Svi smo različiti. Samo jake žene mogu biti potčinjene. Ali samo jaki muškarci mogu vladati. Sve je to tako uvrnuto i čudno. Da, muškarac mora da vlada nad ženom, ali u sumanutom zanosu! 🙂
  Znam da sam omašila temu, ali ovde kod tebe imam slobodu i potrebu da kažem i ono što se, makar na prvi pogled, ne uklapa skroz!

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Pa, zakovitlalo se svega 🙂 I sve se uklapa. Ja se sve s tobom slažem. A slažem se i sa sobom 🙂 Uvijek imaj slobodu ovdje, ako sam ja ta koja te to može tražiti. laku noć!

   Sviđa mi se

 6. Wojciech napisao:

  E’ treba neka sijalica da se zameni?
  Mislim, kad sam već tu. 🙂

  Sviđa mi se

 7. tatjanamb napisao:

  Sad mi se komesa vise stvari za odgovoriti, pa cu pustiti da se slegne. Muskarac koji mi je skoro otvoreno rekao da smatra da su zene superiornije, razmisljanje o tome sta nas cini slabima, cinjenica da muskarci cesto vise vole slabije predstavnice ljepseg pola i td, i td… Kad to uspijem sazeti u cijelovit odgovor, staviti cu ga (opet) ovdje, ali detaljnije.
  P.S. Dopalo mi se procitano :OK:.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s