Što žene čini slabima

 

Među postovima koje čuvam da ih malo pozornije pročitam kad budem imala vremena (a to su:  Svuda lega, nema da mi beži/ Tamo i ovde;  Ću se spoturam na moj dvor, dok mogu na noge/ Negoslava;  Sutrašnjica/ Tamo i ovde; Kratka priča: Dario Džamonja/ Litero) nalazi se i post Kraljevstvo žena/ Tamo i ovde.

Razbijam glavu zašto žene, koje su jače od muškaraca, ne vladaju svijetom. Ja nisam feministica ni teoretičarka, niti mislim da je ženska snaga u svemu dobra i pozitivna, naprotiv, u nekim vidovima ona je nedostatak i šteta… Samo promatram oko sebe. Vidim jake žene koje su podčinjene i slabe muškarce koji vladaju.

Ali muškarci ne vladaju svijetom, oni samo vladaju ženama.

Što žene čini slabima?

To što su one velikom većinom supruge i majke. A supruge zadnje doznaju da ih muževi varaju i majke zadnje priznaju da im sinovi ne valjaju. Da se nisu trebale osloniti.

Ova je misao u mojoj glavi savršeno jasna, ali ovako napisanu jedva je i sama razumijem. Šteta sto nisam znala bolje. Katkada je dug i vrludav put od misli do riječi.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dokona domaćica. Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Što žene čini slabima

  1. Litero napisao:

    Podsjetilo me ovo na foru koju sam neki dan čula. Nekako ne mogu sad naći prave riječi za prijevod s engleskog pa ću ostaviti onako kako sam je čula Uglavnom, upućuje se nekome tko treba ojačati, odrasti – ‘grow some ovaries’, pored onog standardnog ‘grow some balls’. Namjerno kažem pored, a ne umjesto jer nekako baš želim (nastaviti) vjerovati u fino nadopunjavanje muškog i ženskog, u tu ravnotežu, stapanja, spajanja, ne samo između muškarca i žene, nego i onog muškog i ženskog u pojedincu, nevezano za spol. Lijepo mi je to, s tim da me reala, naravno, svako malo pukne sred čela 🙂 mislim :/

    Sviđa mi se

  2. vesna napisao:

    Da, i ja vjerujem u ravnotežu muškog i ženskog. I u potrebnost da muško ustraje kao muško, a žensko kao žensko, u jednoj duši i tijelu ili u dva, svejedno. Smatram da je opasno kad se sputavaju, a sve mi se čini da nas naša civilizacija na to goni. Ovo “grow some ovaries” sad će ući i u moj registar 🙂

    Sviđa mi se

  3. LaBiLnA napisao:

    Nemam ja ništa protiv da muškarci vladaju svetom. Nekako mi je nelogično da žene budu predvodnice, to mi nije prirodno, stvarno … Žena je stvorena da uživa pored muškarca, i ja tu ništa ne bih menjala 🙂

    Sviđa mi se

    • vesna napisao:

      Također. Žena treba nositi suknju, haljinicu, čipkice, a miškarac hlače. Muškarac popravlja, zašarafljuje, zove majstore, plaća račune – a u svim brakovima koje znam to rade žene

      Sviđa mi se

  4. vesna napisao:

    Miškarac 🙂 – lapsus calami

    Sviđa mi se

  5. tanjatg napisao:

    Ovo je tvoj prvi post koji si okačila, a da ja nemam komentar onako iz prve. Mislim da je stvar individualna, ono što očekujem ja od muškarca, za neku drugu ženu to bi bilo nešto upravo suprotno, ili – ne baš to, ili – to ali još nešto… Svi smo različiti. Samo jake žene mogu biti potčinjene. Ali samo jaki muškarci mogu vladati. Sve je to tako uvrnuto i čudno. Da, muškarac mora da vlada nad ženom, ali u sumanutom zanosu! 🙂
    Znam da sam omašila temu, ali ovde kod tebe imam slobodu i potrebu da kažem i ono što se, makar na prvi pogled, ne uklapa skroz!

    Sviđa mi se

    • vesna napisao:

      Pa, zakovitlalo se svega 🙂 I sve se uklapa. Ja se sve s tobom slažem. A slažem se i sa sobom 🙂 Uvijek imaj slobodu ovdje, ako sam ja ta koja te to može tražiti. laku noć!

      Sviđa mi se

  6. Wojciech napisao:

    E’ treba neka sijalica da se zameni?
    Mislim, kad sam već tu. 🙂

    Sviđa mi se

  7. tatjanamb napisao:

    Sad mi se komesa vise stvari za odgovoriti, pa cu pustiti da se slegne. Muskarac koji mi je skoro otvoreno rekao da smatra da su zene superiornije, razmisljanje o tome sta nas cini slabima, cinjenica da muskarci cesto vise vole slabije predstavnice ljepseg pola i td, i td… Kad to uspijem sazeti u cijelovit odgovor, staviti cu ga (opet) ovdje, ali detaljnije.
    P.S. Dopalo mi se procitano :OK:.

    Sviđa mi se

Komentiraj