Kako vas zamišljam

Kako vas zamišljam

Labilna kaže da sam ja zabrijala da je ona duhovita, plavuša, buntovni zmaj i još koješta. Ona misli da je pokorna i da u tome uživa. Ali. To samo dokazuje da se ne da ukalupiti čak ni kad je kalup pozlaćen. Ona se pravi da misli da nije duhovita, a možda se pravi i da nije plavuša 🙂 . Ona je majstorica virtualne komunikacije, može pričati što hoće, pogotovo meni, predinternetskom naraštaju.

Ali me to potaknulo da osvijestim ovo: koga god sam upoznala preko bloga, dok mislim o njemu zamišljam i njegov fizički lik. Najčešće povedena portretima koje su objavili, ne znajući jesu li sliku izabrali na google pictures ili su oni na slici, na primjer Ironije – iako ne mislim da je ono on, uporno ga onako zamišljam. Jer i njegovi tekstovi, bravurozni, oštroumni, cinični i pomalo brutalni odgovaraju liku onog mišićavog ćelavca.

Labilnu zamišljam kao zgodnu, punašnu, putenu brinetu ili crnku koja maže usne crveno jer joj to lijepo stoji i jer ne mora šminkati oči koje su crne, sjajne i vatrene. Zamišljam da nosi jarke boje – zeleno, crveno, žuto ili sve zajedno. Da se sviđa muškarcima zbog svega rečenoga i zbog izdašnog poprsja. A osobito zbog otvorenosti i duhovitosti. Jer protivno onome čime se tješe neprivlačne žene, ja ne vjerujem da se muškarci boje pametnih žena, ja mislim da oni uživaju s pametnim ženama, jer što može biti više seksi nego mozak?

Gostakodgroficenavečeri zamišljam kao pristalog uglađenog gospodina ukusno i nerazmetljivo odjevenog u kvalitetnu, skupu i elegantnu odjeću i obuću, koji voli pokazati da je inteligentan i dosjetljiv, obrazovan i fino odgojen, darovit i pismen, pa voli da njegova bude zadnja kad su te stvari u pitanju, na primjer u društvu znanaca i da oni koji ne čitaju njegov blog misle da se razmeće svojom pameti. A mi koji čitamo znamo da mu je duša nježnija nego što se čini u fizičkom svijetu.

Negoslavu, dragu Negoslavu,  zamišljam kao lijepu svjetloputu brinetu bujne kose (slika!) i zelenih ili plavih očiju, također ne baš vitku; kao ženu koju svi u njezinoj okolini ili vole ili poštuju ili oboje, jer je dobra a ne podilazi, pametna a ne soli pamet, vrijedna i odana supruga i majka, koja otkida svoje vrijeme za pjesme i blog. Svestrana. Plemenita, žena-zemlja.

Tanjatg – kraljica riječi, u mojem je zamišljanju mazna zelenooka mačka koja se zna predati uživanju, vitka, visoka, privlačna, u štiklama kao Suzi. Općenito, sve svoje blogerice osim Litera zamišljam u štiklama.

Tangolinu – koju ne pratim, iako sam mislila da pratim i iako me ona uvjerila da se pratimo, išla sam posjetiti bez obavijesti i vidim: ona stalno objavljuje, samo ja ne pratim, a ne znam zašto ne pratim – zamišljam kao porculansku figuricu plesačice, ljupko i gracilno stvorenje tamne kose i bademastih očiju. Ime mi je možda ograničilo maštu, jer ja sam jedna pd onih koje tangu pripisuju razna svojstva.

Litero, svoju dragu mladu, samozatajnu učiteljicu, zamišljam kao jako mladu, jako vitku, jako finu djevojku koja se ne šminka jer prirodno ima divne, pravilne i čiste crte lica, možda za površne promatrače kamuflirane naočalama i dugom puštenom kosom, kao što možda i zgodno tijelo skriva preširokim majicama i trapericama. Ona jedina ne nosi štikle.

AleksandruNM zamišljam kao izrazito sitnu, skladnu ženicu srnećeg pogleda, sklonu melankoliji. Također, fotografija mi ograničava maštu. Mislim da je sva profinjena i nježna, toliko da i njezin sin ima potrebu štititi ti je od svijeta.

Wojciecha zamišljam kao neku mješavinu Alaina Delona kad je bio u mlađim srednjim godinama, Miljenka Prohaske i Rade Šerbedžije – ako ovo pročita, neće mu imati što biti krivo, ja mislim. I da je visok i mršav. Da ima jako lijepe ruke i da jako voli žene, da ne objašnjavam u kojem smislu.

Katkada i sebe zamišljam kako mislim da možda vi zamišljate mene, jer i moja fotografija ostavlja puno mjesta mašti, namjerno: ne bih voljela da ja sama pokvarim dojam svojega blogu 😦

Ja imam sugestivno iskustvo u vezi sa zamišljanjem svog lika. Moj glas – ne glas, glasić – zvuči mlado, nježno i umiljato. Navodno. Navodno se i jako lijepo smijem. I zato su moji najveći zavodnički uspjesi ostvareni preko telefona. Kojega god majstora sam zvala – hitno, za sitnicu, daleko, kako god – svaki je spremno pristao. Ja mislim da su oni zamišljali jednu tek punoljetnu nježnu, nevinu i naivnu plavušicu kakvoj svaki muškarac želi pomoći – dok ga brkata supruga s golemim grudima na struku prezrivo gleda i odmahuje glavom: “Eh, stara budalo, nikad se nećeš opametiti…”

Zašto bih ja bila manje ja za te koji me čuju i zamišljaju nego za one koji me vide, jer i oni koji me vide, nešto i zamišljaju. Valjda 🙂

 I u stvari, vratit ću se Labilnoj, koja mi ima pravo naplatiti koliko je iskorištavam, za nekoliko stvari znam sigurno da sam u pravu: ona je duhovita, hrabra, pronicava, iznimno, iznimno inteligentna. I senzualna. E sad, ako ona nešto od toga ne vidi ili ne prizna – tko kaže da je više u pravu od mene, svog promatrača?

I tko zna jesmo li svi mi više ono što mislimo o sebi ili ono kako nas vide drugi?

Postoji li itko tko još nije iskusio kako se mijenja ovisno o tome s kim je i u kakvoj situaciji?

Bože moj, imam osjećaj kao da sam sve ovo već pisala i objavila! Jesam li? Ili mi se samo kuhalo u glavi? Ako jesam, pa ponavljam, hoće li izgledati kao da sam izgubila kompas? Hoće. Ako jesam, pa sam posve drugačije zamišljala – kao da sam shizoidna?Ako nisam, opet bruka. Zbrukala sam se kako god okreneš. Sreća je što se post pročita jednom i zaboravi. Što mu je i mana.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u vesna curo-tomic. Bookmarkirajte stalnu vezu.

38 odgovora na Kako vas zamišljam

 1. Negoslava napisao:

  negoslava1958@gmail.com– da te potvrdim ili opovrgnem kao vidovnjakinju
  A ovde ću ti reći kako te zamišljam- krhka , autoritativna, sposobna i nežna ženica koja zna šta hoće. Malo u haosu kad dodje prvi. Ili 30, svejedno. Tada banku obilazi u širokom luku. Zna sve filmove napamet, omiljeni joj nije holivudska sapunica. Obožavana mama i supruga, saradnica u koju imaju poverenja, ali ne i hrabrosti da joj dupliraju platu. Čeka svojih pet minuta. Oću da kažem, sigurna sam da njeno vreme tek dolazi.

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Joj hvala ti draga Negoslava na ovom zadnjem. A i na onom na početku. Pa i u sredini. Ma hvala ti na svemu! 🙂
   Obožavam holivudske romantične komedije, ne znam sve filmove na pamet, jako sam savjesna na poslu, kao da sam početnica koja želi zadržati posao. Jednostavno, tako mi je ljepše. I kad peglam, ako počnem fušati i peglati kojekako, izgubim volju. A kad peglam pazeći, u tome ima nekog uživanja—

   Sviđa mi se

 2. Isti sam u svojim zamišljanjima sebe samog. Samo lepši, viši i mlađi.

  Sviđa mi se

 3. …e l’ ne može više puta da se lajkuje?

  Sviđa mi se

 4. Litero napisao:

  Istina, štikle nikad ne nosim. Jednom u životu – zasad dovoljno. 🙂
  Što se ostalog tiče, laskavo je, ali bojim se da su te divne crte lica u ovom slučaju ipak stvar mašte. Svejedno, hvala, opet me razveseli u ovaj pomalo jadnjikav dan. 🙂

  Sviđa mi se

 5. tatjanamb napisao:

  Jedino bih ovo izdvojila kao nesto o ceme bi se dalo diskutovati: “Jer protivno onome čime se tješe neprivlačne žene, ja ne vjerujem da se muškarci boje pametnih žena, ja mislim da oni uživaju s pametnim ženama, jer što može biti više seksi nego mozak?” 😀 Imam i dobar razlog za to, ali bih, za sad, to ostavila drugima za pricu.

  A tekst je sjajan :OK:. Nikad nisam razmisljala da od ovakvih razmisljanja napravim tekst, a Ti si to tako lijepo ucinila. Kad bih obradjivala slicnu temu onda bih procenjivala licnost na osnovu onoga sto objavljuje, kako komentira, prema imenu kojim se predstavlja, a dijelom i prema slici na avataru. Jos vise toga bi se moglo zakljuciti na osnovu mejlova, pa iz telefonskog razgovora i td, i td. I intuicija bi tu igrala svoju rolu, s pravom :D.

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   “”Jedino bih ovo izdvojila kao nesto o ceme bi se dalo diskutovati: “Jer protivno onome čime se tješe neprivlačne žene, ja ne vjerujem da se muškarci boje pametnih žena, ja mislim da oni uživaju s pametnim ženama, jer što može biti više seksi nego mozak?””” 😀 Imam i dobar razlog za to, ali bih, za sad, to ostavila drugima za pricu. – vidiš, Tanja, ja mislim da se ti trebaš sjetiti onoga što sigurno i ti znaš: ako ništa drugo, muškarci sve opraštaju lijepim ženama, pa i to što su pametne

   Sviđa mi se

  • tatjanamb napisao:

   Dodacu nesto (ne radi kontriranja vec iz iskustva). /Ne zamjeri, samo razmjenjujemo misljenja, a vec si mi rekla nesto pametno i korisno u gornjem komentaru 😀 /

   Muskarci znaju oprastati lijepim zenama cak i pamet (kako si to lijepo rekla), ali ne bih generalizovala – mislim da to ne vazi za sve. To bi se moglo odnositi na one muskarce koji imaju herca prici lijepim (i pametnim) zenama ne osjecajuci se inferiorno vec u samom startu, koji se nece uvrijediti ako im se prilazak ne okonca kako su zeljeli, koji ce se moci s nekima stvarima nositi i kasnije, a ne samo u startu kad se krece u “osvajanje” i sl. Malo znam takvih, ali ih zato mnogo volim jer ipak imaju ono nesto (necu sad reci sto, nije pristojno, ali ces razumjeti 😳 ).

   E, sad i to prastanje pameti i ostalog… naplati se negdje. Bas kao po onoj narodnoj – Ko ne plati na mostu, plati na cupriji. Ovo ne progovara zaljenje, prigovaranje ili bilo sto lose. Prosto sagledavam stvari iz razlicitih uglova, pomijesam to, analiziram i … uzivam sto se ipak naidje na razlicitosti. A i di bi ovaj svit isha da smo svi isti, zar ne 😀 ?

   Hvala jos jednom na podsjecanje na onu sjajnu recenicu o muskarcima i prastanju. Zaista je na mjestu :OK:.

   Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Imaš pravo, ne treba generalizirati. A imaš pravo i s onom narodnom, ko ne plati na ćupriji… istina, istina

   Sviđa mi se

  • tatjanamb napisao:

   Razumemo se Vesna, onako sustinski, i zaista uzivam u citanju tekstova i komunikaciji sa Tobom (Vama) <3.

   Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   sa mnom, mnom a ne Mnom, a i ja s tobom! I hvala. Da samo znate, mislim ti i ostali, oliko meni znai svaka pohvala – kao biljka mesoderka kad grabi muhe, tako ja grabim svaku rije da bih preivjela – znam da je usporedba brutalna, ali tako e mi lake povjerovati da ne pretjerujem 🙂

   Sviđa mi se

  • tatjanamb napisao:

   Nije brutalna usporedba vec je vrlo slikovita :lol:. Od mene ces uvijek dobijati lijepu rec za sve sto mi se dopadne, a ne sumnjam da ce toga jos biti :OK: :D.

   Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   🙂 🙂 rastem, letim ♫

   Sviđa mi se

 6. aleksandranm napisao:

  lepo i laskavo. mislim da Te svio ovde prisutni volimo. istina za sina i za melanholiju i za stikle, ponekad. lose je da cesto melanholija predje u zluradost i zlovolju. onda je lepa samo moja junakinja. Btw fizickog izgleda…hm..zena nikad nije dovoljno mrsava i dovoljno bogata. Visina 168 cm. cmok draga

  Sviđa mi se

 7. aleksandranm napisao:

  i ja bi lakovala vise puta, ako moze 🙂

  Sviđa mi se

 8. tangolina napisao:

  Ne znam šta je sa tim praćenjem, ali da ti ime bloga nije ograničilo maštu – to bih rekla 🙂
  Boja kose: ok (mada se farbam) ali oke su zelene 😉 Nadam se da nisam tako krhka kao porculanska figurica, volim za sebe da mislim da sam čvršća…nesalomiva…
  Hvala mnogo 🙂

  Sviđa mi se

 9. LaBiLnA napisao:

  A propo pokornosti – ćutim dok mi je sve potaman, nisam blesava da se bunim 🙂

  A što se duhovitosti tiče, hm…većini se moj smisao za humor ipak NE dopada. Neki ga smatraju vrlo vulgarnim, neki vrcavim, neki usiljenim… Ko će narodu ugoditi 😉

  Muškarci se ne plaše pametnih žena. Dokaz za to sam ja – sama sam 🙂 Sve su otele “pametnice”! 😀

  Jedino što si pogodila je da sam “majstorica virtualne komunikacije” 😀 Pa bravo! 😉 Iako moram da se ogradim – ne svake, i ja biram teme i sagovornike…

  Ostale si opisala baš onako kako ih i ja zamišljam, osim Ironija. Na njegovom blogu je njegovo oko, ja ga zamišljam potpuno drugačije 🙂

  Sviđa mi se

 10. Marina Majska napisao:

  🙂 Da. Sjajno si ovo opisala – imamo dve vrste uvida – blogovi sa fotografijama blogera ne daju mašti mnogo da širi krila (mada ja uvek dodam ono što meni treba na toj slici) i oni koji imaju avatare – e tu zamišljam raznorazne bajkovite likove i ispredam čitave priče u glavi… Sve u svemu… divno 🙂

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s