The Dirty Dozen

Otrovne jabuke

Postoji popis dvanaest najopasnijih jestivih stvari, koje su otrovne i čak smrtonosne u nekim dozama. Nisam ih zapamtila više od tri – možda me moja podsvijest štiti od depresije – a te tri su: paradajz u bilo kojem obliku (sok, pelati) ako je u konzervi, i to zbog konzerve, i kokice koje su upakirane za prženje u mikrovalnoj, također zbog ambalaže. Nebitno, to je lako izbjeći.

Ali, među dvanaest žigosanih su i jabuke.

Jabuke? Bez kojih ne mogu zamisliti dan. Najzdravije, najraširenije, fino voće otrovno je zbog špricanja. U rangu s otrovnom ambalažom za mikrovalnu!

Kako su nekad govorili stari ljudi: „Pa ovo mora doć smak svijeta!“

A nekad su govorili i: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Imam dvoje mladunaca. Objavila dva romana. Radim kao urednica obiteljskih filmova na tv. Imam nekoliko nedovršenih rukopisa. Ne živim od pisanja, ni od plaće, nego od dopuštenih a neželjenih minusa. Nisam član nijednog društva (književnika, pisaca, novinara) i nijedne udruge (čak ni sindikata) osim udruge Franak. Ne žalim se što sam zbog kredita u švicarcima pala u bijedu i neizvjesnost, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao...) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto čega me je strah.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

14 odgovora na The Dirty Dozen

  1. tangolina napisao:

    I to je lako izbeći – domaće neprskane jabuke. Samo ih treba naći 🙂

    Sviđa mi se

  2. tangolina napisao:

    I moram da dodam, u poslednje vreme razgovor kod kuće, na poslu, uz kafice umesto na klasične priče sveo se na priče o zdravoj ishrani. Postali smo paranoidni po pitanju hrane, tražimo samo zdravo i u tome smo rekla bih poprilično zastranili jer više nema pouzdanog izvora- danas je nešto zdravo a sutra već nije. Zato sam odlučila da se što više hranim kao moji pretci. Eto meni slanine i luka, prženja na masti i klasičnih jela do mile volje! Naravno, da u svemu tome ne preterujem, i da primenjujem i neka nova saznanja o spremanju hrane, ali ono što je ljude vekovima održalo neću menjati. Ljubim – kuckam i grickam jabuku 🙂

    Sviđa mi se

  3. vesna napisao:

    I ja se borim protiv te paranoje, najprije kod sebe, pa i kod drugih. A istodobno širim kad nešto doznam, ne razumijem žene koje kupuju industrijsko ono što mogu imati svjkeže (paradajz) ili što mogu same napraviti (juhu). Užasno mi je gledati na blagajnama mlade mame s košarama punim nejestive tvorničke hrane. Ja bih takve poslala u školu za roditelje. I ja spremam jela na masti ili na pilećem salu koje sama topim, ili na maslinovom ulju koje kupujemo od prijatelja. I povrće od bratića koji ima vrt itd. najdraža hrana su mi špek i luk, bez premca 🙂

    Sviđa mi se

  4. mojra napisao:

    Nažalost, nismo više uopšte u mogućnosti niti da se hranimo niti da živimo zdravo. Zagađeni su nam vazduh i voda, ima li smisla onda uopšte pričati dalje. Lično se ne opterećujem, guram dok mi je suđeno. Više me brine kvalitet života, da bar to što mi je dato proživim kvalitetno.

    Sviđa mi se

  5. vesna napisao:

    To su one male upakirane pločice tobože zdrave – žirarice, voće, med, ječmeni slad, svega čuda, plus masa aditiva, emulgatora, razrahljivača, povezivača. kemijskih dodatak mirisa, okusa, boje, a kao to je zdrava pločica da u hodu nešto dobro pojedeš. Strava.

    Sviđa mi se

  6. jasna napisao:

    A propos špeka i luka…tu sam i ja . Jednom sam kod mesara od kojeg redovito kupujem špek rekla, kako mi je špek najdraži suhomesnati proizvod. Na to mi je mesar odgovorio…valjda zato, jer se špeku ne dodaju nikakve “umjetne” tvari nego klasični pac i na dim. Nisu mu potrebni ni konzervansi, ni razrahljivači. A jabuke…mi imamo nešto svojih, al kad ih ne bismo uopće špricali, ne bi bilo ni jedne. Špricanje smo sveli na proljetno prije cvatnje i event. zimsko iza otpadanja lišća, ali je t ipak špricanje. koliko nam to šteti, ne mogu znati. Tješim se, da nam ne šteti, koliko nam koristi …Nađemo u njima pokojeg crva pase tješimo, da su na taj način “testirano” zdrave.

    Sviđa mi se

    • vesna napisao:

      znam i ja da se mora malo, imala sam i ja jabuke. a crv je sigurno dobar znak. protjerani kućni ljubimac.

      Sviđa mi se

    • jasna napisao:

      Činjenica, što su voćke starije, to su “pametnije” i otpornije. Ista je stver s vinogradarskim breskvama. Da smo znali kod sadnje jabuka ovo što se danas promovira,a to su stare domaće otporne vrste, sigurno bismo izbjegli i ovoliko špricanja. Znam da njime trujemo zemlju, kroz zemlju i vodu…ma tome nema kraja. Špricamo minimalno…al ipak se uvijek osjećam pri tome kriva.
      Zato su nam na veselje kiwi i kaki…njih ne treba apsolutno ničime špricati. Ove ih je godine suša spriječila da nam donesu plod, no nadamo se, druge možda bude nešto.

      Sviđa mi se

  7. vesna napisao:

    Nisam znala da i kako tako dobro uspijeva, to je jako fino. I skupo. I nisam znala da su voćke otpornije što su starije, baš dobro.

    Sviđa mi se

  8. vuckovicnamestaj napisao:

    I meni postade opsesija zdrava hrana, mada se često pitam šta je još uopšte zdravo?!

    Sviđa mi se

  9. vesna napisao:

    Ništa. Ima samo manje otrovno. Pa i to je nešto.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s