Tko ovo može izdržati i ostati pri zdravoj pameti:

–          Da ti dan plaće bude najpotresniji dan u mjesecu, jer nije pokriven čak ni minus.

I pri tome znaš da ti banka ne može smanjiti minus, takvi su im propisi, jer tada na tebi ne bi dovoljno zarađivali .

–          Da poštanski sandučić otvaraš sa strepnjom umjesto sa sretnim iščekivanjem. Još gore, više i ne čezneš za vremenima kad su u njemu mogla biti i prava pisma od pravih ljudi (takozvanih fizičkih osoba), jer se tih vremena više i ne sjećaš. Nego si sretan kad su u njemu samo računi i reklame, bez sudskih rješenja.

Elektronska pisma nisu nikakva zamjena, jer mejlom pretežno stižu bezlične forvarduše, one na kojima je adresa primatelja „za mene“, što znači čitav nečiji adresar. Nije za tebe od njega.

–          Da te hvata jeza na zvuk kiše, čak i onaj ugodan, ujednačen, neprijeteći zvuk koji ti je nekad stvarao osjeća zaštićenosti u toplom, suhom domu. A sad kao neki poludjeli lik iz crtića trčiš od jednog do drugog punkta s kojega bi moglo procuriti.

***

Uz jutarnju kavu, dok računam stanja i minuse, kažem: „Pa gle, mi uopće ne stojimo tako loše, nama fali samo dvije tisuće eura mjesečno. Zar je to razlog za ovoliko kukanje? Pa nije to nešto nedostižno!“

A on me gleda dugo i bijelo. Kao da nisam pri zdravoj pameti.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena, Dokona domaćica. Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Tko ovo može izdržati i ostati pri zdravoj pameti:

  1. Negoslava napisao:

    Dobila sam jednu od onih cirkularnih imejl poruka, za koje sam rekla- šta će mi. Ali sada znam i uskoro pogledaj …svoju poštu, možda magija deluje.

    Sviđa mi se

  2. Mi smo svi u nekakvom srodstvu? Imamo iste probleme, stavove, more nas slične misli, slutnje. Mora da ličimo “kao jaje jajetu”. 🙂

    Sviđa mi se

  3. draganatomic napisao:

    A ja mislila da sam jedina koja “koristi” NEdozvoljeni minus! Hvala ti, hvala. 😉 Lakše mi je. Znaš šta je rekla jedna pevačica/starleta sa ovih podneblja kad su je zvali da uplati ratu kredita: Nemam para! Pa kad ona ima pravo da nema para, što nama da isto bude uskraćeno. 🙂

    Sviđa mi se

  4. LaBiLnA napisao:

    Jesi razmišljala da refinansiraš kredit? Samo pitam… 😀 😀 😀

    Sviđa mi se

  5. vesna napisao:

    naravski. ne samo razmišljala, nego i razgovarala u banci. za re… kako se to kaže, ne mogu se sjetiti… rekonstrukciju kredita trebaš biti kreditno sposoban (više nismo) i ne bi se isplatilo dokle god je razlika u tečaju velika u odnosu na 2007. i euro. Sve sam opcije ispitala. Živi pijesak.

    Sviđa mi se

Komentiraj