Hamburgeri s amonijakom, mljac!

Prije osam godina u velikoj tvornici za preradu mesa, prijetila je opasnost da goveđe meso koje se mljelo za hamburgere – obrezotine i razni mesni otpaci –  bude zaraženo E. coli preko granice jestivosti. Borba se činila unaprijed izgubljenom, dok netko u tvornici nije došao na briljantnu ideju da u govedinu uštrca amonijak.  Američko ministarstvo poljoprivrede provelo je testiranja i ustanovilo kako bakterije u mesu s amonijakom opstaju jedva u tragovima, i već 2007. godine to je meso dobilo dopuštenje za tržište.

Meso s amonijakom postalo je tako traženo da se kompanija obogatila i razrasla, te danas snabdijeva sve najpoznatije proizvođače hamburgera. Tako je meso spašeno od bakterija, a za ljude koji ga jedu ionako je svejedno – i jedno i drugo može biti smrtonosno, ovisno o količini. Ali, među ljudima koji jedu hamburgere najviše je djece i mladih. Samo u prošloj godini, samo u Americi i samo u školama, djeca su pojela pet i pol milijuna funti hamburgera s amonijakom!  Da stvar bude pogodnija, na deklaraciji s popisom sastojaka nisu dužni staviti  amonijak, valjda zato što to nije sastojak, nego proces.

Kome se da, neka pročita:

http://www.nytimes.com/2009/12/31/us/31meat.html?pagewanted=all&_r=1&

Uz pozdrav svim mamama koje svoja najvoljenija bića, za koja bi poginule, redovito vode na hambiće.

Na ovoj informaciji zahvaljujem Jeleni Tomić, mag.nutr.

Proud mama 🙂

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka sam, ljudska vrsta, ženski rod. Udana, u prvobitnoj zajednici. Imam dvoje djece. Objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Zbog kredita u švicarcima iznenada sam prešla iz građanske sigurnosti u negrađansku nesigurnost, ali, ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena, Dokona domaćica, Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

9 odgovora na Hamburgeri s amonijakom, mljac!

 1. Sizif napisao:

  Ne jedem brzu hranu osim ako nisam baš primoran. Dobro je “ufiksirana” pogledima, i čini mi se da “ni ptica ne može da proleti” preko jednog običnog hamburgera, a da se to ne primeti.

  BRine me nešto drugo: postoje artikli koje jedemo, a koji kao konzervanse takođe koriste preparate na bazi azota. Svi ćemo reći kako smo na paštetama odrasli, ali ponavljam: konzervansi u pašteti su, takođe, na bazi azota. Ono što mislm je da svaka generacija stiče nekakvu otpornost na hranu koju, da tako kažem, njihova generacija troši. Ako smo, kako narod kaže, odrasli na paštetama i ništa nam ne fali, verovatno i današnja deca neće da postanu ni neotpornija ni bolesnija zato što jedu neke sada aktuelne prehrambene proizvode.

  E sad: ni mi nismo jeli paštete svaki dan, tako da se nadam da ako ne budu konzumirali svakodnevno, ni ova deca neće osetiti toliku štetnost koliku objektivno predstavlja i običkna pašteta i običan hamburger. Uz još jednom ponovljenu rečenicu da je svaka generacija prirodno otporna na hranu svog vremena. Ovo je poprilično neuhvatljiva misao, ali ima ona rečenica kojakaže: “Kad bi se čovek od pre sto godina obreo u sadašnjem vremenu, umro bi!” OD zagađenja, od hrane, od vode… a mi živimo.

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   da, sve to stoji. Ali ako mogu birati za svoje dijete, i ako su svi ti otrovi kumulativni – radije ću ga poštedjeti koliko god mogu, teorija i praksa su različite, isto kao i kolektivno i pojedinačno.

   Sviđa mi se

 2. Negoslava napisao:

  Širim dalje, kao podršku, uzbunu, opomenu i alrm…

  Sviđa mi se

 3. vesna napisao:

  da, zato sam i ja postala

  Sviđa mi se

 4. Alternativa je teško dostupna, retka i skupa… a nitriti, azot, teški metali, amonijak i štatijaznam kakve još otopine, elementi i zračenja su na dohvat ruke. Sve je to prirodno, pa i radioaktivnost.

  Sviđa mi se

 5. vesna napisao:

  Naravno. čeka se samo da dobijemo ljuske, plivaće kožice, slonovsku kožu i da nam se djeca rađaju s filterima umjesto pluća.

  Sviđa mi se

 6. mojra napisao:

  Hamburgere ne jedemo, odnosno, jedemo izuzetno retko (možda 3-4 godišnje), ali jedemo sigurno nešto drugo što je isto tako loše. Sve nam je zatrovano i nezdravo, kako se uopšte zaštititi?

  Sviđa mi se

 7. vesna napisao:

  tako što ćemo jedni drugima prenositi što doznamo

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s