Ako mu napadaš karakter, čovjek se lomi

Moja (opsesivna) razmišljanja o karakteru

To sam shvatila: karakter se ne može promijeniti jer je od njega sazdana osoba. Ako ga pokušavaš promijeniti, udaraš na samo biće, na njegovu suštinu. Ako ga prisiliš da se promijeni, slomio si to biće.

Znam nekoga tko ne može priznati grešku. Pravi se da nije pogriješio. I da bi prikrio pogrešku, ide u sljedeću. Ide iz greške u grešku. Vodio je u propast sebe i svoje najbliže, one koji su mu najupornije vjerovali.  A kad više nije bilo sumnje, kad su već vidjeli propast i prisilili ga da prizna da je pogriješio, bio je poražen i ponižen. Pobjegao je od svjedoka svojega poraza. Ostavio je za sobom one koji su ga i takvoga voljeli.

Znam nekoga tko laže. Laganje je njegov modus operandi. Laganjem zavodi, laganjem gradi svoju sliku, omotao se svojim lažima, sastoji se od laganja, ne postoji bez laganja. Čovjek od laži. Tom sam čovjeku jednom, samo jednom, dokazala da laže. I zauvijek sam ga izgubila. A voljela sam ga i takvoga, lažljivoga.

A tek taština, smrtni grijeh! Radije umrijeti nego se poniziti, kaže tašti.

Radije lutati, nego pitati. Ja, na primjer, ne volim pitati, ne volim čitati, volim sama otkrivati. Ne zato što sam ohola, nego zato što mi je dosadno slušati upute. Nestrpljiva sam, to je crta mog karaktera. I koštala me: mnoge sam krojeve bacila jer sam pogrešno rezala, mnoge kolače upropastila jer nisam čitala recept, mnogo novca potrošila jer mi se nije dalo proučavati sitna slova na ugovorima…

I ovo što pišem – to već piše u mnogim knjigama, mogla sam to pročitati, umjesto smišljati. Ali mi se nije dalo.

Ako mu napadaš karakter, i pas se lomi. Moj ponosni Bobo uvijek ide ispred mene. Mm se ljuti, kaže: “Tako ga nikad ničemu nećeš naučiti, ti moraš biti vođa čopora!” Ali  za njegovu ponosnu pseću prirodu – za njegovo preživljavanje – ključno je da bude vođa i ja ga pustim. Kao što sam nekad puštala svog brata, a kasnije sm da budu vođe, jer je njima to bilo važno. Ali moj dobri pas ipak na svakom križanju stane, tobože nešto gleda ili osluškuje, a u stvari čeka na koju ću stranu ja krenuti. I tako je on sačuvao ponos i ostao vjeran, što mu je također u karakteru.

Zbog lomljenja, svaki je odgoj opasan: tanka je crta između odgajanja i preodgajanja.

Eto, zato je karakter sudbina.

(Tekst bez zaključka, nalaz otvorenog tipa.)

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka sam, ljudska vrsta, ženski rod. Udana, u prvobitnoj zajednici. Imam dvoje djece. Objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Zbog kredita u švicarcima iznenada sam prešla iz građanske sigurnosti u negrađansku nesigurnost, ali, ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku) i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

5 odgovora na Ako mu napadaš karakter, čovjek se lomi

 1. Negoslava napisao:

  Draga, nisam psihijatar, ali postoje dijagnoze i za stalne lažove i za one koji ne priznaju greške.

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Znam za lažljivce – mitomani. Ne znam za one koji ne priznaju greške, kako se ta bolest zove? Ali znaš, ispada da smo svi na svoj način defektni.

   Sviđa mi se

 2. Ne moraš čitati, ali ipak: Pol Dil “Simbolika u Bibliji”

  Sviđa mi se

 3. Samo još mala napomena: Nije religiozno štivo i krasno se nadovezuje na K.G. Junga i “Čovek i njegovi simboli”

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s