Bazen mirisa

 Svijet me podsjeća na proizvodnju tvorničkog vina.

Autobus pokraj mene ima miris koji sam nedavno prvi put osjetila u novom laku za nokte, koji miriši kako lakovi prije nisu mirisali, neki težak miris. Oko čovjeka s lulom oblak je dima s mirisom pudinga od vanilije. Djevojka koja prolazi pokraj mene miriši kao Sanitar s primjesom parfema, moj lak za kosu ima isti miris kao univerzalno sredstvo za čišćenje. Jedna dotjerana prolaznica  intenzivno miriše po voćnoj torti. Voćna torta ima miris po parfemu, a kruh u pekari miriše puno jače nego kruh koji ja pečem kod kuće, kao da su mu dodali parfem s mirisom kruha.

 Jedan prijatelj koji radi u velikoj vinariji pričao mi je kako se proizvodi vino. U veliki bazen istrese se grožđe svih vrsta i sorata – odvajaju ga samo po boji – a zatim se, prema planu proizvodnje, dodaju ekstrakti: kad krene proizvodnja babića, stave ekstrakt babića, za merlot, ekstrakt merlota, za mošt ekstrakt mošta. Grožđe više uopće nije važno.

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u vesna curo-tomic. Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Bazen mirisa

 1. aleksandranm napisao:

  „Neću te neko vrijeme čitati“, napisao mi je D. „Osjećam kako me uvlačiš u svoju mrežu.“
  „Znam da imam taj dar. I potrebu“, priznajem mu.
  vrati ovaj tekst. odlican je

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Draga Aleksandra, odgovorila sam ti opširno u komentaru na izvatke iz tvog (odličnog) romana. Ti i ja mislimo o istim stvarima – Šeherezadi, pričanju priče o kojemu život ovisi, zavođenju riječima. I pišući ovaj kraki postić, imenovala sam ga Zavođenje riječima misleći baš na našu kratku razmjenu mišljenja: termin je tvoj. Samo se čudim kako si tako brzo vidjela tekst koji sam samo zabunom objavila umjesto da ga spremim u skice. Sad ga ponavljam i posvećujem tebi. I hvala na sintagmi.

   Sviđa mi se

  • aleksandranm napisao:

   ok . nemam smajlica, na poslu sam

   Sviđa mi se

 2. Sizif napisao:

  Dakle, kao kloniranje. Kakva tuga za takvo veličanstvo kao što je vino.

  Sviđa mi se

 3. jelenakovincic napisao:

  Zato je najbolje domaće! Od nas radnika-seljaka-vinogradara koji i ne znamo za te ekstrate, niti bismo to ikada mućkali u burad. Fuj…

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s