Uzaludni poslovi

Život čovjeka nečemu nauči. Uzaludan je posao čekati pravdu, kao i sreću. One ne dolaze same. Te dvije dame treba osvojiti.

O sreći ne znam puno, ona se možda dostiže i slabostima. Ali za pravdu znam: za nju se treba boriti snagom. Na poslu i u životu.

Zaboravljena poanta

Nisam lagala kad sam Narcisu napisala da mi se često događa da u tekstu zaboravim napisati poantu ili ključni dio iz kojega se vidi kako sam došla do teme.

O pravdi sam, iz prošlih mučnih nepravdi, naučila bar ovo: nitko ti neće donijeti pravdu na tanjuru: “Izvolite, gospođo, poslužite se pravdom koliko god hoćete, jer vi to zaslužujete.” A nekad sam baš to čekala, serviranu pravdu.

Toga nema. Time se stavljaš u pasivnu poziciju. Pasivnost je prepuštanje akcijama drugih. To je slabost. Ima miris načete žrtve. Reći će: ona nam nikad neće uzvratiti, a još manje prva napasti, zašto bismo na nju tratili pravdu, kad nam ništa ne može

Sa srećom je druga stvar: prepuštanje i prihvaćanje vlastitih slabosti može donijeti spokoj i sreću. Možda je idealna sreća kad nisi svjestan ni svoje snage ni nepravde.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku). Bookmarkirajte stalnu vezu.

7 odgovora na Uzaludni poslovi

 1. tangolina napisao:

  Veoma mi se dopao ovaj članak…pa ti ga prosleđujem. Ti si kratko sažela suštinu 🙂
  http://www.bizlife.rs/vesti/66488-cetiri-zivotne-lekcije-coveka-u-potrazi-za-smislom

  Sviđa mi se

 2. vesna napisao:

  Hvala, odličan, je, ODLIČAN! Sačuvala da ga memoriram.

  Sviđa mi se

 3. jelenakovincic napisao:

  Odličan tekst Vesna 🙂

  Sviđa mi se

 4. tanjat napisao:

  Ovakve tvoje tekstove najviše volim, iskrene (mada si uvek iskrena), sažete, sa višeznačnim poentama… ma kao da su poente bitne… bitno je ono što ostaje pa navodi da se i dalje o tome misli – pošto se odjavim sa wordpress-a. 🙂

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s