Knjige koje čitam: Ljubav u zraku, Jani Virk

 

Muški chicklit

Nedavno sam bila na promociji hrvatskog izdanja romana Ljubav u zraku, Janija Virka. (Meandar, prev. Irena Skrt)

Neću opširno. Na promociji me oduševio autor, sve što je govorio bilo je zanimljivo, zabavno, duhovito, pametno i, ne znam bolju riječ, ispravno.

Virk je  kulturni anti-snob, obrazovan, iskren, darovit i jednostavan. (Za mene, jednostavnost je cilj.) Ne pravi se važan, ne prodaje maglu, nije fulirant kakvima vrvi suvremena umjetnost svih ogranaka.

Njegov roman Ljubav u zraku najbolje je što sam od muške književnosti čitala nakon Četiri sprovoda i vjenčanje , Zorana Pongrašića. Za razliku od alfa-mužjačke literature suvremenih muških autora – ili bi možda točnije bilo reći: muške literature suvremenih književnika alfa-mužjaka – Virk se ne ustručava biti intiman i istinski slab, bez poziranja. Pri tome priča priču koja je zanimljiva na razini događanja, sa zanimljivim glavnim likom i svjesno nedorađenima, ali snažnim ženskim likovima, koji pokreću radnju :-). Ironičan, samoironičan, tankoćutan, zabavan. U dvije riječi: muški chicklit. (Pojam chicklit (od chicken = pile, preneseno koka, ženska) u mom rječniku ne označava nižu književnu vrstu, nego romane koje pišu žene a zabavni su, pametni, duhoviti i govore o stvarnom životu.) Pokušala sam smisliti izraz za muški pandan takvoj literaturi i jedino što mi je palo na um bilo je cocklit (od cock = pijetao)  i ne znači mušku literarno-seksualnu uobraženost nego samo spolno određenje autora.

Preporučujem za čitanje, osim svega nabrojenoga, ima i seksa 🙂

 

 

 

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Knjige koje čitam. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s