Kruh

Jedan je od  najdivnijih mirisa na Zemlji miris kruha.  Danas, iz pekara miriše više nego ikad prije. A zašto? Jer kruhu dodaju dodatak za  miris kruha.

Kažu da naši pekari uvoze gotovu smjesu za kruh. Ta smjesa sastoji se od velikog broja aditiva. Sva svojstva  kupovnog kruha potječu iz aditiva. Okus, boja, rahlost, prhkost, mekoća, hrskavost, miris i sva slast kruha – za sve postoje aditivi. Kao kad astronautima u SF filmovima daju male tabletice s koncentriranom hranom, samo što su ove tabletice napuhali i dali im oblik kruha…

Negdje sam pročitala podatak da samo u kruhu godišnje pojedemo nekoliko kilograma aditiva!

Institucije tvrde da su ti aditivi neškodljivi za ljudsko zdravlje.

Ja pečem kruh, smatram da činim dobro ako svoju djecu poštedim makar minijaturnog dijela otrova kojima  nas hrane. Nisam time puno učinila, jer nisam sigurna da je brašno koje kupujem ekološko iako na njemu piše eko[1], ne znam koliko raznih pesticida i herbicida, genetskih manipulacija i tko zna čega kupim s tim brašnom. Osim što ne znam kako je uzgojeno, ne znam ni kako je žito skladišteno. Negdje sam čitala da pšenicu štite od štakora otrovom protiv štakora!

Ne mogu istražiti sve te podatke, samo postavljam pitanja.

Krajnje je vrijeme da mućnemo glavama, tome služe pitanja.

 

[1] eko i bio, dvije podvale našeg doba; treba ispitati!

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Potrošački kutak. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s