Sveti Nikola

Narogušeni ljudi

Dopodne, na Novoj Vesi, u susret mi ide krupna žena srednje dobi. Ruke su joj pune torbi i vrećica, kao i većini žena nedjeljom u to vrijeme u blizini Dolca, ništa neobično. Lice joj je namršteno, možda od težine tereta. Tek kad smo se jedna drugoj približile na nekoliko koraka i kad su nam se pogledi sreli, shvatila sam da u njezinim torbama nije obilje hrane s tržnice, nego kojekakve stvari kojekuda skupljene, možda i cijela njezina imovina, jer sam izbliza zapazila da je nepočešljana i neuredna.  Više od neurednosti odaje je pogled: gleda me narogušeno, istodobno poniženo i izazovno, kao da kaže: Ajd se, gospođo, usudi prezirati me.

Uz ogorčene, utučene, beznadne, kontejneraše i tranzicijske prosjake, stvorena je nova vrsta Hrvata: narogušeni ljudi.

A oko nje i mene, Sveti Nikola. Advent. Zagreb među poželjnim adventskim turističkim odredištima. Europski trg, tako prikladnog imena, pun simpatičnih štandova kućica sa šarolikom ponudom. Na glavnom trgu, posrebreni borovi na postamentima koji izgledaju kao stijene pod snijegom, lijepo, inventivno. Na vratima Millera obavijest: u prosincu rade svaki dan. Unutra, sve blješti od ukrasa i slatkiša, zlatne, srebrne, crvene i zelene boje. I mene to privlači. Što manje kupujem, to duže gledam, muvam se. Zar je moguće da naplaćujete i ovu malu vrećicu? pitam prodavačicu, izazivački i narogušeno.

 

 

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

7 odgovora na Sveti Nikola

 1. Nije to samo nova vrsta Hrvata. Narogushius balcanikus dobija novootkrivenog rođaka – Narogushijus balcanikus vespertinus.

  Sviđa mi se

 2. tanjat napisao:

  Ja ne znam šta sam zapravo lajkovala – osim načina na koji si sve sročila, promislila i napisala. Ovo su strašna vremena.

  Sviđa mi se

 3. Ligia Luckhurst napisao:

  Nova vrsta? Narogushious Britannicus postoji oduvijek…

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s