Bariš, bariš

 

KARE DELUX

 

Ako je netko nešto pomislio, pogriješio je.

Pomislila sam i ja kad sam vidjela taj natpis na velikom plakatu, KARE DELUX, a uz natpis sliku odeblje salame. Dosta dugo sam stajala dok nisam shvatila, ne zato što imam prljavu maštu, nego zbog pravopisa.

Trebalo je pisati carré de luxe ili kare de luks. Ako je riječ kare već usvojena u hrvatskom u fonetskom obliku, a de luxe nije, mogli su smisliti tekst u kojem bi kare bio u padežu, npr. karei de luxe , ili uz pridjev, npr, prvorazredni kare. Iako reklame smišljaju stručnjaci za pranje mozga i ulaženje u podsvijest, a ne stručnjaci za jezik, pismenost je ipak važna.

Doduše, možda sam samo nasjela, možda su stručnjaci za marketing namjerno povezali debelu salamu s KARE DELUX, da privuku kupce takvim asocijacijama. Bare nas.

Ako je tako, onda su potpuno promašili oni koji su pisali reklamu za kreditni program jedne banke, u čijem izlogu piše: NAJMANJA K.TA. Umjesto najmanje k.te primamljivija bi bila najniža kamata.

Na Zrinjevcu, mimoilazim se s tri dečka, tri jednostavna organizma. Najzgodniji i najviši među njima kaže: „Prvu večer kad smo se upoznali, mislim bili… onda drugu, treću… Četvrti put kad je došla, reko sam, sori, gotovo je… Bariš, bariš, pa odjebeš.“

Kao i oni s reklamama. Sve je marketing.

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Bariš, bariš

 1. mojra napisao:

  Tako je to kad slušaš razgovore jednostavnih organizama 🙂

  Liked by 1 person

 2. tanjat napisao:

  Ekonomsko propagandni program. KARE DELUX ahaha 🙂

  Liked by 1 person

 3. arrow3 napisao:

  Zvuči kao oglas žigoloa: “Kara deluks, pležr ekselent, prajs tag on d him” 😀

  Sviđa mi se

 4. Sanjin napisao:

  Ne znaš što je gore, da je namjerno ili slučajno… 🙂

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s