Cigo i ja

Cigo i ja

 

To je onaj isti Cigo o kojemu sam davno pisala, kojemu sam jednom rekla: „A zašto vi, čovjek u snazi, i još tako zgodan, prosite?“, na što on nije znao bi li bio zadovoljan zbog komplimenta ili bi bio skrušen radi svog zanimanja, pa mu se u oku najprije zacaklilo zadovoljstvo, a potom lice poprimilo ponizan  izraz, prikladan za prosjaka.

E, tog Cigu vidim svaki dan u zadnjih najmanje dvije godine. Ne znam gdje je prije toga poslovao. Nikad mu ništa nisam dala, jer otkad pješačim kroz središte grada, poznajem sve stalne djelatnike u toj sve razvijenijoj gospodarskoj grani, pa mogu izračunati i koliko zarađuju. Ne mijenjaju ni punktove ni način rada, iz čega zaključujem da im svima dobro ide.

Godinama promatram skupinu mladih djevojaka koje operiraju u gradu, na Zrinjevcu, preko Strossmayerovog i Tomislavovog trga, do Kolodvora i Pothodnika. Sve su mlade i ljepuškaste, kao da su sestre, a trudne su naizmjenično, valjda po rasporedu, tako da uvijek bar jedna od njih prosi s bebom u naručju.

Znam i ženu koja prosi s djetetom u invalidskim kolicima. Kroz nekoliko godina zaključila sam da ih posuđuje iz nekog doma za djecu s posebnim potrebama, jer je nemoguće da jedna te ista žena rodi toliko djece s tako raznovrsnim defektima i različite dobi. Jednom je vozila sina koji je bio star koliko i ona. Kad sam joj to rekla, bila je tužno uvrijeđena.

I moj Cigo je uvijek na istom mjestu, preko puta Tomislavovog spomenika. Otkako sam mu ono rekla, kad god mu se približim i on namjesti ruku za milodar, ja mu samo priprijetim prstom, na što on digne obje ruke raširenih dlanova u znak isprike. Oboje se pri tome nasmijemo, kao da nas uveseljava kad se sretnemo, svakoga iz njegovih razloga, njega možda zato što nije lako svaki dan stajati s ispruženom rukom, a mene zato što u ovim godinama nije lako nečim zabavnim ispuniti život.

I tako smo se mi sreli otprilike šesto puta, ako računam samo radne dane, a on meni jutros kaže, kao da smo se sreli drugi, a ne šesto drugi put: „Drugi put plaćaš kavu!“ I smije se.

I ja se smijem i kažem: „Bolje da platite vi meni, vi imate više!“

A on se još  veselije smije, pa veli: „Može, može.“

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u vesna curo-tomic. Bookmarkirajte stalnu vezu.

9 odgovora na Cigo i ja

  1. diplomiraniduduk napisao:

    Ovo je stariji oblik zloupotrebe humanosti. Sada su smišljeni novi koji donose veći prihod.

    Sviđa mi se

  2. LaBiLnA napisao:

    Jedva čekam post posle kafe 🙂 Idi OBAVEZNO!

    Sviđa mi se

  3. Bolje nemoj ići. Iza svega stoji (ili stoje) nekakvi šefovi, bossovi… (Znaš već, ne bih ja bio ja, ako ne bih otkrivao rupu na saksiji). Kako smo se svi pretvorili u Bangladeše ili barem Nepale, bojim se da zaboravimo kako je organizirano prosjačenje zapravo vid organiziranog kriminala, oblik trgovine ljudima.

    Sad djelatnici iz raznih grana mogu medju sobom opštiti. Ovaj post je i gorak i topao… kao filmovi Vittorio De Sica-e.

    Sviđa mi se

    • vesna napisao:

      hvala na usporedbi, Grofe. A što se Cige tiče, nisi valjda mislio da bih išla na kavu. A nije da se bojim – ne mogu mi ništa, ni da me u dijelovima prodaju ne bi bogzna što zaradili 🙂

      Liked by 1 person

  4. tanjat napisao:

    Angažovan pogled na stvari, kao i uvek. 🙂

    Liked by 1 person

Komentiraj