Opet ja o njima

 

 A meni je lako

 

Opet ja o prosjacima. Opet su se razmnožili. I razvili u više vrsta. Imamo nouveau riche, ali i nouveau pauvre, to dolazi u paru, kao i sve suprotnosti.

Neki pjevaju, neki voze kolica sa štencima, neki prodaju časopise za beskućnike (kojih ima sve više), neki samo tresu udovima.

Danas na Opatovini jedan je sredovječni čovjek jednostavno govorio: „Gladan sam.“

„Pa zašto?“ pitala sam ga. „Zašto ste gladni?“

„Moja gospođo, bolje da vam ne pričam. Tužna je to priča.“

Bio je dobro odjeven, čist i uredan. Dala sam mu dvije kune.

Jednom  zgodnom postarijem pjevaču s gitarom, na Ilici blizu Trga, koji je imao psa i pjevao „Oh, baby, baby it’s a wild world…“ dala sam pet kuna, nakon što sam izašla iz Lutrije, gdje sam uplatila loto za danas i sutra, tri i dvije kune.

Svi prosjaci govore: „Nek vam Bog da zdravlje, vama i vašoj djeci. Bog vas poživio!“

Ako je po njima, mi Hrvati živjet ćemo vječno i u zdravlju, i mi, i naši potomci.

Ja sam danas onoj stalnoj prosjakinji ispod Kamenitih rekla: „I vas, gospođo.“ Podijelila sam njezin blagoslov s njom, za svaki slučaj. Nije bila zadovoljna, draža bi joj bila kuna. Ona je Ciganka. Ako kažem Romkinja, političkom nekorektnošću onečistit ću korektno ime Rom. (Smješko)*

*Što se tiče smješkova i drugih emotikona, oni su zamjena za neverbalnu komunikaciju u pisanoj, stoga nije neobično da ih tako često koristimo.

Umirovljenici još uvijek ne prose, oni se stide. Diskretno zaviruju u kontejnere, rade kao raznosači letaka ili, ako imaju sreće i snage, čuvaju djecu, dobro plaćen posao. Na tržnici, na kraju radnog dana, po akcijskim cijenama ili badava dobivaju natrule ostatke povrća.

Biti umirovljenik jednako je sramota kao biti prosjak,  jednako si na dnu društva. Možda je i bolje biti prosjak, jer ako si umirovljenik koji nema od čega živjeti, onda si glup, a ako si prosjak, možda si samo lijen i bestidan. Biti u mirovini to je kao da imaš bolest koju ne želiš priznati dok se ne vidi, nešto poput onih roditelja koji zbog sramote skrivaju da im djeca imaju epilepsiju, pa to kažu tek kad dijete ide na školski izlet. Tako i umirovljenici, priznaju da su u mirovini samo kad mogu iskamčiti kakav popust.  Nisu toliko glupi da se iz čistog mira svrstaju u građane drugog reda i niže vrste.

Jučer sam prvi put čula za operaciju zloćudnih tumora uz takozvano plavo svjetlo. To je uređaj čije stručno ime nisam zapamtila, ali sam zapamtila da je „skup, košta više od milijun kuna“, rekla je novinarka. Prva operacija uz plavo svjetlo, rak jajnika (od toga je prerano umrla moja mama) izvedena je neki dan u Karlovcu. Tih plavih svjetala u Hrvatskoj ima još dva: na Svetom Duhu i u Petrovoj u Zagrebu.  Uz pomoć tog uređaja kirurg za vrijeme operacije vidi sve stanice koje je zloćudna bolest promijenila, te ih odmah može odstraniti. A što je milijun kuna za jednu državu? Pa tolike si godišnje bonuse dijele u bankama!

Zar je moguće da je onima koji odlučuju važnije ukrasti taj novac nego spašavati živote? Kako je to moguće? Kako je to uopće moguće?

A meni je lako. Lako se zamaštam da sam dobila sedmicu na lotu. Pomno raspodijelim zgoditak, prvo vratim kredit, pa dam djeci, nećacima, bratu… Kupim divnu torbu koja košta devetsto kuna, u stvari, tri jednake: crnu, boju duhana i boju grafita, jer se ne mogu odlučiti. Tako uživljena da sam bogata i prebogata, potrošim sve što u stvarnosti imam u novčaniku, ali onaj Univerzalni Um, mnogo mudriji od mene, potrudio se da uvijek imam malo, pa malo i potrošim.

 

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku), Dnevnik vremena. Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Opet ja o njima

 1. Shonery napisao:

  Svi nas proganjaju slična pitanja…

  Sviđa mi se

 2. jasna napisao:

  Stvarno je moguće. Iz dana u dan saznajemo kako je još nešto od nemogućeg, ipak moguće ! Na našu veliku žalost ! opet su sva moja pitanja i razmišljanja sabrana u ovom tekstu. Vesna, svaka čast !

  Sviđa mi se

 3. vesna napisao:

  Hvala, draga moja Jasna. MI svi mislimo isto, osim onih koji vladaju.

  Sviđa mi se

 4. Vjekoslav Haiman napisao:

  Postovanje u lijepi pozdrav iz Stockholma. Ja zivim ovdje vexc 50-tak godina i vjerujem da mnogo putujete i da ste vjerovatno bili i u ovom gradu. Evo mojeg komentara na prosjake po gradu. U Svedskoj mozete postati prosjak ili bezkucnik samo ako dobijete socijalnu pomoz a novce upotrebite za alkohol a ne placate stanarinu, ili akoste “gastarbajter” iz Rumunjske i sjedite pred prodavaonicom ziveznih namirnica i govoreci na najnoviji Yphon telefon molite novce od prolaznih kupaca. Kod vas u Zagrebu je izgleda nesto drugacije.
  Hvala sto ste procityali moj prilog uz vecernje pozdrave
  v_haiman@hotmail.com

  Liked by 1 person

 5. Ah… mislim da je većina prosjaka žrtva neke vrste trgovine ljudima.

  Sviđa mi se

 6. LaBiLnA napisao:

  Evo kod nas uhapšen doktor sa VMA, primao mito. Pitam se odakle mu muda, al’ možda ima neka ugrađena, do koLJena… e đavo bi znao!

  Što se tiče prosjaka, te pare ne odlaze njima, nego nekom Kurti ili Murti.
  Ili Đeljani, Sabrini… Robertu, Ronaldu, Maradoni 🙂

  Liked by 1 person

 7. vesna napisao:

  ja sve zagrebačke prosjake iz centra grada znam napamet, i profesionalne, i padobrance, i pravu sirotinju. dajem samo invalidima i onima koji pjevaju, pogotovo ako ne znaju pjevati 🙂

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s