Naša djeca nisu neznalice

Znaju više nego što smo mi znali

Među najbržima sam kad se treba sablazniti kako ne znaju pravopis i gramatiku, književnost, povijest…

Ali oni znaju puno korisnih znanja. Znaju što je zdrava, a što nezdrava hrana i da pušenje škodi. U njihovim godinama ja o tome nisam ni razmišljala. Ne moraju učiti slikarstvo iz knjiga, jer putuju po svijetu i obilaze muzeje. Upoznaju  druge zemlje i druge narode. Uče se prihvaćanju tuđega i nepoznatoga, tuđih običaja, hrane, klime. Znaju strane jezike, uče ih družeći se s drugima i fizički i putem Interneta: svijet im je dostupan. Engleski znaju bolje nego materinski zato što im više treba, oni su djeca svijeta. Znaju da je pametno odseliti se od roditelja što je prije moguće i raditi bilo što da bi bili samostalni. Znaju kuhati, u njihovim godinama ja sam samo znala ispeći jaja, a oni poznaju razne svjetske kuhinje. Znaju da nije pametno zaduživati se i znaju živjeti skromno, štede za ono što ih zanima.

Možda ne vole čitati knjige, ali životnih znanja imaju mnogo više nego što smo mi imali u njihovim godinama.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena. Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Naša djeca nisu neznalice

  1. herrmomonews napisao:

    …u nase vreme smo gledali “Mirko pazi metak, hvala Slavko spasio si mi zivot”…sad mladi gledaju i piramide i futuristicke gradbe.

    Sviđa mi se

  2. Nada, kumsi napisao:

    A možda smo se i mi konačno promijenili, možda i to utiče da naša djeca imaju priliku da se razvijaju i saznaju više. Nisu naša djeca samonikla, vjerujem da je osvajanje naših ličnih sloboda uticalo da oni krče put svojim slobodama i znanjima… ili ja barem volim da tako mislim:)

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s