Ljudska priroda

Društvene institucije i ljudska priroda

Ovo je potkrijepa ideje prethodnog posta, citat iz teksta književnog kritičara Živorada Tomića, koji citira redatelja Stanleyja Kubricka:

“Čovjek nije plemeniti divljak, on je prezrivi divljak. Iracionalan, brutalan, slab, glup, nesposoban da bude objektivan u bilo čemu što je povezano s njegovim interesom…Zanima me brutalna i nasilna čovjekova priroda zato jer je to njegova prava slika.

Svaki pokušaj stvaranja društvenih institucija zasnovanih na lažnoj slici čovjekove prirode osuđen je na propast.“

Jednostavno je,  samo treba izumiti društveni sustav koji može pobijediti ljudsku prirodu. Do tada, ovako nam je kako nam je, imamo vlast kakvu zaslužujemo.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Ljudska priroda

  1. Nada, kumsi napisao:

    a sad vidim zašto je naša jutarnja verbalna komunikacija jednosmjerna, ti pišeš sve o čemu bismo inače pričali, dobro, pratiću urednije tvoj blog:), kumsi!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s