Ajd dođi mi na prosvjed

Prosvjedi

Jedna moja dobra prijateljica, angažirana osoba s hiperrazvijenim građanskim kritičkim aparatom, rekla je kako joj u zadnje vrijeme prosvjedi gotovo zamjenjuju društveni život.

Zamislila sam se nad tim: kako stvari stoje, mi Hrvati mogli bismo se tako družiti,  dolaziti svi na svačije prosvjede, pozivati goste na prosvjede umjesto na večere,  umjesto  ajd, dođi mi na kavu, reći ajd, dođi mi na prosvjed, posjećivati se na prosvjedima, odlaziti u goste na prosvjede, uzvraćati posjete na prosvjedima, održavati kalendar prosvjeda, biti svi na svačijim prosvjedima, sve dok se stvari ne promijene.

Imamo puno prosvjeda, ali nijedan nije dovoljno masovan, neki su smiješno sitni. Prosvjedi su nam rascjepkani kao i mi. Novinari bez slobode novinarstva ne solidariziraju se s kreditima u švicarcima, krediti se ne solidariziraju sa zlostavljanim ženama, zlostavljane se ne solidariziraju s ovršenima, ovršeni s lgbt…

Imamo ih dovoljno: prosvjed protiv monstruma iz Zadra, prosvjed protiv Vatikanskih ugovora, prosvjed protiv monstruma s Paga, prosvjed protiv mirovinske reforme, prosvjed protiv kompostane, prosvjed protiv kurikularne reforme, prosvjed protiv Vlade…

Da ih udružimo, bilo bi ih dovoljno za jedan masovni, trajni prosvjed. Mogli bismo organizirati smjenski rad i dežurstva,  dok se jedni odmaraju, drugi prosvjeduju, pa onda prva smjena prosvjeduje, druga se odmara, treća ekipa dežura noću… I tako sve dok nas netko ne primijeti, zabrine se i preplaši onoga što masa može pokrenuti. I još važnije: dok svi ne shvatimo da imamo isti cilj: dostojanstvo.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u vesna curo-tomic i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Ajd dođi mi na prosvjed

  1. Nada, kumsi napisao:

    Odlično zapažanje, ali i prijedlog da se energija mase skoncentriše na jedan problem a ne rasčlanjuje. U prevodu, treba jednim udarcem ubiti što više muha!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s