Knjige koje su mi došle pod ruku

Salvo Noè: Zabranjeno kukanje

Ulomak iz knjige:

Neuroplastičnost je sposobnost mozga da se mijenja, modificira u strukturalnom i funkcionalnom pogledu, reagirajući na iskustvo, kao rezultat kognitivnih poticaja kojima smo izloženi tijekom života. Mozak je stvoren da bi bio sretan, no mi ga ponekad „zatrujemo“ negativnim mislima.

To je vrlo važno znati, jer tako shvaćamo da smo mi ti koji modificiramo živčane sklopove načinom na koji percipiramo i dajemo značenje onome što se događa.

Iz novijih znanstvenih istraživanja, koja su provođena i na Sveučilištu Stanford,  saznaje se da magnetski valovi koji su tipični za kukanje doslovno gase neurone hipokampusa* koji su, između ostaloga, zaduženi i za rješavanje problema. Provesti u kukanju ili mu biti izložen više od trideset minuta uzrokuje stvarne štete na cerebralnoj razini. Općenito govoreći, postajemo ono gdje često zalazimo.

Naprotiv, osobe koje svjesno biraju da će poteškoće pretvarati u prigode za rast aktiviraju pozitivni proces u neuralnim mrežama koje poboljšavaju perceptivnu kvalitetu i sposobnost prikladnih rješenja problema. Mozak se modificira prema načinu na koji ga koristimo i na koji ga „hranimo“, mi smo graditelji svoje cerebralne strukture. Mozak ne briše, nego akumulira.

Sa stajališta energije dobro znamo, zahvaljujući suvremenim otkrićima kvantne fizike, da energija struji onamo kamo ide misao i ondje stvara!

Što su misli negativnije, to se određena loša situacija, uzrok tih negativnih misli, više hrani dodatnom energijom, sve dok ne postane nesavladiva.

U psihološkome smislu stvara se začarani krug u kojemu negativne misli postaju jedina moguća stvarnost.

Proces treba obrnuti.

U svoj život privlačimo situacije i osobe bliske onome što jesmo (identitet) te možemo utjecati i na okružje oko nas i na osobe s kojima stvaramo odnose.

Ja to zovem „osobnom moći“, kaže autor. Ona određuje način na koji razvijamo svoj život te reagiramo na događaje na temelju svoje mentalne programiranosti. (…) Da bismo stigli do svojih ciljeva, moramo učiti.

A zapreke na koje nailazimo na tom putu služe nam da bismo razvili nove kompetencije koje su nam potrebne kako bismo postali ono što želimo.

Ako smo toga svjesni, privlačimo iskustva koja nam služe da bismo rasli.

Sve smo to već čuli i znamo teorije. Pa ipak nas negativne misli savladavaju.  Autor pita: zašto ne poznajemo svoju pravu narav i svoj veliki potencijal? I odgovara da je ljudsko biće „uspavano“, a da je emocionalna osrednjost opće stanje čovječanstva. Riječ je o nedostatku razvoja emocionalne inteligencije. Ne žele da budeš inteligentan, jer što si inteligentniji, to te je teže iskorištavati, varati, porobiti.

Osoba koja malo vjeruje u sebe, kaže autor, nalik je drvetu kojemu se redovito podrezuju korijeni kako bi mu se spriječio rast. Tako nikad neće upoznati svoj cvat, bujanje, miris.

Nego živi da bi se trošilo, možda se i žuri potrošiti se, jer mu je život besciljan.

Noè odgovore nalazi u Bogu, o čemu se može raspravljati, no pitanja koja postavlja dobar su vodič za snalaženje u teškim situacijama. Njegova knjiga stekla je svjetsku popularnost kad je papa Franjo na vrata svoje sobe zakucao pločicu s naslovom knjige, Zabranjeno kukanje, koju je dobio na dar od autora.

Salvo Noè psiholog je, psihoterapeut i obiteljski savjetnik, stručnjak za formativne procese, podučava društvenu psihologiju i psihologiju komunikacije, specijaliziran je za poremećaje tjeskobe i depresije.

Knjigu je izdao Verbum, Split, 2018.

*Hipokampus (hippocampus) je neuronska struktura u medijalnom dijelu sljepoočnog režnja mozga koja ima zakrivljeni oblik potkove usporediv s mitološkim morskim konjem hipokampom. Ima važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje. Iako se znanstvenici slažu da je hipokampus važan za memoriju, točni procesi podrške hipokampusa memoriji predmet su mnogih rasprava. Neke studije pokazuju da je hipokampus prvenstveno uključen u svjesno sjećanje ili iskustvo protoka mentalnoga vremena koje je potrebno u opozivu davnih dojmova, vraćanja iz memorije. (Fusnota moja.)

 

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku), Knjige koje čitam i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

8 odgovora na Knjige koje su mi došle pod ruku

 1. Jasna Markulin napisao:

  Opet predobro ! Tvoje razmišljanje navodi i mene na razmišljanje, analizu. Baš vjerujem, da je istinito rečeno o tome kako funkcioniramo mi a i svemir u odgovoru nama…. Prvo misao, pa riječ, pa djelo, pa postajemo mi sami ono, što i kako mislimo! Rado pratim sve što dijeliš. Pusa tebi! 🐞🍀🌹❤

  pon, 27. svi 2019. 16:43 Vesna Ćuro-Tomić je napisao:

  > vesna posted: “Salvo Noè: Zabranjeno kukanje Ulomak iz knjige: > Neuroplastičnost je sposobnost mozga da se mijenja, modificira u > strukturalnom i funkcionalnom pogledu, reagirajući na iskustvo, kao > rezultat kognitivnih poticaja kojima smo izloženi tijekom života. Moza” >

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   Hvala, Jasna. Ima i odlično objašnjenje za krizu iz koje ne izlazimo, o (ne)odgovornosti i još svašta. Kad stignem, i to ću prepričati, prvo radi sebe, a onda, možda i nekome drugome pomogne – pozitivno se, kao i negativno, širi kao val, samo treba započeti… Pusa

   Sviđa mi se

 2. Nada, kumsi napisao:

  ”mi smo graditelji svoje cerebralne strukture.” U prvi mah sam pomislila da kukamo uglavnom mi stariji, nezadovoljni, nevoljeni, neshvaćeni… ali mi kukumakanje razvijamo od mladih dana. Zato ću ovaj tekst poslati mojim mladim kolegama da shvate da sami grade svoj cerebralni sustav. Zašto mi saznajemo kasno ove važne stvari? Hvala ti na prosvjetljenju, ako već nije kasno i ako makar malo pomogne. Zabranjujem nam kukanje!!!

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   nije kasno. ali ovaj autor pametno predlaže da se to uči u školi… osim što roditelji to trebaju prenositi svojoj djeci od malih nogu; navodno se neki čvrsti obrasci usvoje do šeste godine! Zamisli koja je na nama roditeljima bila odgovornost a možda nismo znali?

   Sviđa mi se

 3. darthpyres napisao:

  Hvala sto si mi skrenula paznju na jos jednog autora za kojega nisam znala, a koji pripada grupi Harrari-Peterson: izuzetno prodavani I atraktivni javni intelektualci (public intellectuals) koji a) nisu po struci filozofi — jer je filozofija prvo godinama sistematski diskreditirana kao europska nihilisticka postmoderna nebuloza koja nema veze sa “stvarnoscu”, nego su po struci nesto sto moze proci kao znanost: historicaro-ekonomisticko-sociolozi, ili najbolje neuroznanstvenici I psiholozi; b)

  Liked by 1 person

 4. darthpyres napisao:

  b) koji skrecu focus sa generalnoga ili opcenitoga na individualno: nasi socioekonomski problemi su posljedica individualne dusevne/duhovne nerazvijenosti I neodgovornosti a ne klasne borbe; c) koji ciframa dokazuju da je kapitalizam doveo do povecane nejednakjosti medju ljudima, no istovremeno globalno siromastvo je veoma smanjeno I jos ce se smanjiti; koji objasnjavaju da je nejednakost I dominacija medju ljudima bioloskog porijekla I zajednicka svim zivim bicima te je ici protiv nje isto sto I ici protiv prirode I svemira, a priroda I svemir su moderni fetisi u koje se ne smije dirati; d) daju listu pravila koja treba slijediti da bi se sretno zivjelo. Ja trenutacno istrazujem te pisce I odakle su proizasli kao movement. 🙂

  Liked by 1 person

  • vesna napisao:

   hahaha, to si ti 🙂 saad idem u miru čitati tvoje komentare, nakon što uzmem dah od autoosiguranja koje sam masno preplatila jer se nisam na vrijeme raspitala… Kako bi rekla moja baka, kud će rđa neg na svoju mater 😦

   Da pročitala sam – sve mislim isto kao ti (samo manje sofisticirano). Spremam se još neke dijelove te knjige ovdje predstaviti.

   Sviđa mi se

 5. darthpyres napisao:

  Pardon: Darth Pyres, to sam ja, Ligia 🙂

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s