Knjige koje čitam: Bolest svijeta

Bez naslova

Ne znam koji bih naslov dala ovom tekstu. Znam početak: knjiga koja udara u pleksus. Ne znam je li mi teže čitati o mukama koje poznajem ili o onima koje me tek čekaju i na koje me Tatjana Gromača prije njihovog prirodnog reda u mom životu pripremila ovom knjigom.

Ne znam što je Bolest svijeta (Sandorf, Zagreb, 2016). Nije roman, nisu „misli“, nisu eseji, nije traktat, nije poezija, nije filozofija, nije estetika. Jest sve to odjednom i ujedno autobiografija duše, onih sitnih čestica koje fizika tek treba do kraja razumjeti, a koje će jednom pomoći da shvatimo zašto se neki od nas toliko muče u ovome svijetu u kojemu tijelima postojimo.

Čitajući, tonula sam sve dublje u svoju dušu, u kojoj se ne osjećam dobro. Da se duša može birati rođenjem, sigurno ovu ne bih izabrala. Mučila sam se čitajući, ali nisam mogla prestati, možda i naslađujući se što još netko prolazi teške muke iz kojih nema izlaza, jer svatko sebe svuda sa sobom nosi, ali najviše zato što Tatjana Gromača dobro piše, zaista dobro.

Davno sam čitala njezin prvi roman, Crnac (Durieux, Zagreb, 2004), i jako mi se svidio. Zapisala sam mentalnu bilješku da moram pratiti što piše, ali, budimo realni, kod nas ima toliko pisaca da ponekoga s vremenom izgubiš iz vida, možda baš one koje ne bi trebalo ispustiti.

Neki dan sam u knjižnici posudila ovu knjigu i ponovno sam odlučila bolje upoznati djela Tatjane Gromače.

Možda će ovo što sam do sada napisala o Bolesti svijeta odbiti od čitanja one kojima je dovoljna i vlastita muka. I ja sam od tih, pa u zadnje vrijeme podnosim samo viceve i komedije. Ali ovu muku vrijedi upoznati.

Za sebe sam izabrala pasus s kojim sam našla duboku vezu i istinu koju ja sama ne bih znala tako napisati:

Također, ja moram pisati, čim mi se za to ukaže prilika, jer kad pišem, tad nisam prisiljena dvojiti, pa se pisanje iznalazi kao za mene prilično smisleno rješenje, s obzirom na to da me moje razmišljanje, obično, svakodnevno i jednolično, umara i pomalo obeshrabruje. No pisanje, ono kao da izvire iz nečega bližeg zaigranosti, u svakom slučaju nečega bližeg prostodušnosti nego umnosti, bližeg besciljno bauljanju i slučajnosti, koji su mi ionako mili, bližeg bježanju od misli, povjerenju u slike i zvukove, u boje i tonove, u ritam. Mišljenje, ono uobičajeno što se već naziva ljudskim mišljenjem, a što izvire iz razuma, nije nešto što mi osobito imponira. To vječito naganjanje sa strahovima, sumnjama, vječite projekcije događaja koji još nisu, ili vraćanja u one prošle (najčešće iz razloga da se nekoga ili nešto kritički analizira, da ga se pribije uz stup srama, ponizi – pa makar to bili i mi sami), to je sve zamorno i predvidljivo. I događa se bez osobne namjere – tu je bez naše volje i upinjanja, i protivno težnjama da bude obrnuto, jer je u toj mjeri sveprisutno, poput magnetskog polja turobnih i zlih misli koje je nemoguće preskočiti, zaobići – želi li se djelovati, živjeti u svijetu ljudi.

Neću više ispustiti iz vida Tatjanu Gromaču, a plan mi je kao sljedeću knjigu pročitati njezin roman Božanska dječica (Fraktura, Zagreb, 2011), što zapisujem ovdje, da ne zaboravim.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Knjige koje čitam i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Knjige koje čitam: Bolest svijeta

  1. darthpyres napisao:

    Ja bih to citala. Ima li to negdje na prodaju online? I Crnac?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s