Desni i lijevi prijatelji

Imam puno godina, a tek sam nedavno shvatila bit desnice i ljevice.

Osnovni cilj desnice je zarada. Ka zaradi vode sve desne ideje. Put do tog cilja vodi preko nacije, rase, vjere, pripadnosti grupi, privrženosti tradiciji. Mudro i opasno. Opasno zato što se desnica sastoji od nekoliko vođa koji zarađuju i velike mase sljedbenika koji vjeruju u te ideje.

Ljevica je reakcija na desnicu, pa je kao svaka reakcija često svedena na neodržive ideje koje samo imaju svrhu suprotstavljanja argumentima. Desnica je ljevici oduzela pravo na “velike” ideje koje pobuđuju strasti – nacija, rasa, vjera – a ostavila joj apstraktne ciljeve poput zelenog planeta, pravde, jednakosti i socijalne osjetljivosti, ciljeve koji ne mogu okupiti velike i unisone mase.

Desnica je uvijek jača od ljevice, jer se temelji na ljudskoj prirodi (sebičnost, pohlepa, žudnja za moći), dok je ljevica pokušaj da se prevlada ljudska priroda. Zato je desnica nazadna, konzervativna, vraća se onome iz čega je nastala, a ljevica progresivna, usmjerena naprijed, jer čovjek neprekidno mora pobjeđivati desničara u sebi.

Zanimljivo je ovo: mene se odrekao ili zahladio odnose sa mnom potpuno jednak broj lijevih i desnih prijatelja. Lako je reći da ih nije ni šteta, ali, statistički, zabrinjavajuće je koliko se ljudi dade svesti na lijevo i desno. To je ispod razine čovječnosti, ma koliko to bilo kontradiktorno…

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Desni i lijevi prijatelji

  1. Kuma Nada napisao:

    Za mene je to što si izrekla velika istinska misao samo kada bismo mogli odgonetnuli zašto su nacionalizam, rasizam… jači od bilo koje progresivne ideje kao što je npr. humanizam, osim što je stvar u kapitalu.

    Liked by 1 person

    • vesna napisao:

      stvar je u ljudskoj prirodi, neke su nam stvari urođenije od drugih, npr. gramzivost i pripadnost zajednici, egoizam nadjačava altruizam, takva je ljudska priroda, a rasa, vjera i nacija ljudima daju sigurnost pripadanja… a i mogućnost bogaćenja 😦

      Sviđa mi se

  2. diplomiraniduduk napisao:

    Jako se bojim da i desnica i levica imaju isti cilj, samo je pitanje ko ga uvija u lepše oblande.
    Bar mi tako izgleda imajući u vidu našu, ne tako davnu, istoriju.

    Liked by 2 people

  3. Izložba napisao:

    Levica je za jačanje države, dok je desnica za jačanje privatne svojine.
    E sad….
    Ne treba se opterećivati njihovim filozofijama.
    Delovanja me brinu….

    Liked by 1 person

Komentiraj