Knjige koje čitam: Rastapanje

Lize Spit: Rastapanje (Het smelt) (Zagreb, Hena com, 2016)

Brzinska recenzija, jer nemam puno vremena, a bilo bi mi žao da ne skrenem pažnju na ovaj nevjerojatan roman. Koji je k tome izvrsno preveden (Maja Weikert-Lozica) i bez jezičnih grešaka (lektura Hrvoje Kovač). Rijetkost je naići na tako pedantno skorije izdanje, a ovaj roman je ne samo pedantno nego i iznimno kreativno uređen.

O samom romanu: što reći? Dugo nisam naišla na pisca s takvim mislim i opažanjima, pretočenima u rečenice koje te tjeraju da nakon svake zastaneš, zamisliš i zadiviš se.

Osobito iznenađenje mi je bilo kad sam pročitala da je to prvi roman mlade belgijske spisateljice Lize Spit (1988.).

Neću duljiti, nego ću kopirati nekoliko rečenica iz romana koji će bolje nego ja predstaviti i autoricu i roman.

Počinje rečenicom:

Pozivnica je stigla prije tri tjedna i bila je pretjerano frankirana. Težina poštanskih maraka, koja je zacijelo koštala dodatnu poštarinu, isprva je u meni pobudila nadu: još uvijek neke stvari utječu jedna na drugu.

Malo dalje, na istoj stranici:

Uklonila sam pokušaj barikade, ušla u svoj stan i, s poštom u ruci, prošla svoj uobičajeni krug po stanu otvarajući sva vrata i ne znajući što je gore: jedan put naletjeti na uljeza ili svaki put na sve te prazne sobe.

Na sljedećoj stranici:

Slova su bila duboko utisnuta u papir, gornji i donji produžeci slova jedva su se izdizali iznad odnosno ispod redaka. To je naravno bio Pimov rukopis. Godinama sam sjedila kraj njega u razredu, promatrala kako ispunjava svoje radne listove. Nikad nisam shvatila zašto tako snažno pritišće pisaljku. Njegovi odgovori time nisu postajali točniji.

U ovoj je rečenici primjer prevodilačko-lektorske poteškoće: produžeci slova izdizali su se iznad odnosno ispod redaka. Ništa se ne može izdizati ispod, no kako drugačije to reći a da se ne naruši besprijekoran ritam rečenice? Teško. Mislim da je ovdje prevoditeljica logiku žrtvovala estetici i nije pogriješila.

Ni točne navode vremena ni opis puta ne trebam ponovno pogledati.

Samo trebam debele slojeve poštanskih maraka na omotnici. Te poštanske marke dokazuju da je Pim htio biti sasvim siguran da će pozivnica doći do mene. Naravno, znam da nije poslana osobi koja sam sad, nego osobi kakva sam bila kad smo još razgovarali, Evi prije ljeta 2002. godine. Zato danas činim točno ono što sam tada trebala učiniti: nerado se, ali ipak pojaviti.

Tako počinje Evin povratak u rodno mjesto i put sjećanja koja postupno otkrivaju što se tada, u djetinjstvu, događalo i što ju je obilježilo i odredilo ostatak njezina života. Ona ima trideset godina. Za put je u prtljažnik stavila veliki blok leda, zagonetka koja od početka intrigira i stvara napetost. Priča teče tako da naizmjenično prati sadašnjost, putovanje, i vrijeme ranog djetinjstva, sve do događaja zbog kojega se sad vraća na Pimov poziv.

Pitam se sad, kao što sam se pitala kad sam počinjala pisati ovaj osvrt, bi li bilo bolje ne napisati ništa, nego ovako šturo i kljasto opisati roman koji me je toliko zadivio… kriva riječ: zaprepastio me. Odgovor je: bolje je makar i ovako, ako će to biti otkriće za nekog novog čitatelja.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u vesna curo-tomic. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s