Vjero-nauk

Kako Crkva odgaja mladež

Odgojena sam kao “labava” katolkinja: krštenje, vjeronauk, prva pričest… Moj tata nikad nije išao u crkvu, mama u posebnije dane, za blagdane.

Otkako sam o tim stvarima razmišljala, o crkvi sam mislila kao o mjestu gdje čovjeka mogu naučiti samo dobrome: ne ubij, ne kradi, ne laži…

Pobožni političari na vlasti koji kradu i lažu, za ubojstva ne znam, najgora su reklama za pobožnost.

Ali, u vrijeme kad su moja djeca dorasla za školu,  upisala sam ih na vjeronauk, zato što sam još uvijek vjerovala da im može pomoći da lakše razlikuju dobro i zlo, zato što su to očekivali naši roditelji, najviše zato što su sva djeca, osim dvoje-troje u turnusu, išla na vjeronauk, a ja znam da se djeca u toj dobi ne žele razlikovati, nego žele pripadati… To je već bilo vrijeme kad se vjeronauk preselio u škole, što sam smatrala krajnje  neumjesnim za jednu sekularnu državu, ali, eto, čovjek pristaje, jer se ne može baš protiv svega buniti, nemaš vremena, dok se boriš za golu egzistenciju.

Sve u svemu, vjerovala sam, kako rekoh, da  na vjeronauku djeca mogu samo nešto dobro naučiti.

Da sad imam djecu tog uzrasta, ne bih im dala ni blizu crkvi i vjeronauku. Kako čujem, provijedi u crkvi uglavnom se odnose na politiku, na zabranu pobačaja, na izopačenost homoseksualnosti, na upute poput: želimo li živjeti u državi u kojoj imamo pravo izabrati kojeg smo roda, pa znamo valjda kao što smo se rodili!

Kolike će naraštaje djece crkva odgojiti takvim idejama? Koliko će to novih zala i netrpeljivosti usaditi u mlade dječje umove?

Propovijed zbog koje je nastao ovaj tekst održana je jučer, na krštenju jednog djetešceta.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Dnevnik vremena i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

12 odgovora na Vjero-nauk

  1. tanjat napisao:

    Pa zato pretpodstavljam da sve što si napisala jeste prilično pokvarilo doživljaj i radostan dan.

    Sviđa mi se

  2. vesna napisao:

    ne znam gdje sam pročitala da misliš na njih 🙂 smočile su mi se sinapse 🙂

    Liked by 1 person

  3. herrmomonews napisao:

    …ovo kao da sam ja pisao, toliko se slazem…pozdrav.

    Liked by 1 person

    • vesna napisao:

      🙂 ❤ drago mi je! da bar svi tako mislimo

      Sviđa mi se

    • A,eto ja ne mislim tako. Pvi put se ne slažem sa vama. Karl Gustav Jung,složićemo se jedan od najvećih umova dvadesetog veka ” neke ljude ” je definisao kao psihopatsko oboljenje. I sada kada takve ljude pustiš u politiku kakve su oni odluke u stanju da donose ? Ili u školstvo – čemu će učiti decu. Borba protih Hrišćanstva je uzela maha očigledno. Od 39-e godine svi naši –
      – Srpski patrijarsi,su umrli nasilnom smrću osim Patrijarha Pavla. Toliko o isprvanim motivima onih koji danas žele da promene vrednosti u nama. Definitivno i da uspevaju. No,svako od nas svoje izbore pravi. Ne zamerite na komentaru molim vas.

      Sviđa mi se

  4. vesna napisao:

    Neću zamjeriti, Siniša, zašto bih?! Ne zamjerate ni vi meni što mislim drugačije. Svećenički poziv imao bi smisla samo da je njihovo ponašanje svetačko ili bar iznad niskih ljudskih grešaka.

    Liked by 1 person

  5. Svetaca je tako malo,i retko su to bili sveštenici. Sveštenici su samo ljudi,skloni greškama,prolaze i oni kroz iskušenja…

    Liked by 1 person

  6. …ja sam mojega mladunca dao svojedobno na građansko vasptanje (alterntiva vjeronauku kod nas).

    Sviđa mi se

Komentiraj