Kako se mjeri vrijednost života

Jutros, jedna sitna bakica penje se Radićevom, cipele se teško dižu kao da su olovne, stružu po pločniku, iskrivljene nožice koračaju centimetar po centimetar. Zgrbljena i nagnuta na jednu stranu, oslanja se o štap, pogled joj  prazan, izraz lica neljubazan, zatvoren.

Gledam je i upitam se: kakav je to život. Je li to život zbog kojega se ljudi boje smrti? Vrijedi li takav život? Koliko vrijedi meni, a koliko njoj?

Ima života koje nitko ne bi poželio. Ima i života koji izazivaju zavist: eh, blago njemu, da je meni…  Ali svojim vlasnicima svi vrijede jednako. Zato je svaki život jednako vrijedan, kao što je jednako vrijedan svaki čovjek.

Što me dovodi do Schindlerove liste.

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku). Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Kako se mjeri vrijednost života

  1. Ustvari nisam siguran da li je svaki jednako vredan. Stvar je u tome da nije na ljudima da to na bilo koji način ocenjuju.

    Liked by 1 person

  2. tangolina napisao:

    Kratko, a pravo u centar!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s