Schindlerova lista

Sinoć sam nakon dugog vremena gledala taj film i s grozom se po tko zna koji put pitala kako je to moguće, kako ljudi mogu to raditi drugim ljudima, ni za što krivima, iako nikakva krivica ne bi mogla opravdati te zločine.

Jutros drugim očima gledam na ljude oko sebe. Podmetanje, laktarenje, grebanje, ulizivanje, poltronstvo, nečasno napredovanje, lažljivost, snalažljivost, okaljavanje, izrugivanje, uzurpiranje moći, nesuosjećanje, zluradost, sebičnost, arogancija, grubost, kukavištvo, prevrtljivost, gramzljivost… pa to nije ništa! To je ništa! Sreća je da ne pucaju, ne gaze, ne trpaju u stočne vagone bez vode i zraka.

Ali. Kakvi bi bili da počne rat?

U jednom trenutku kaže Schindler svojoj ženi: „Sad znam zašto su do sada moji poslovi propadali! Zato što je uvijek jedna stvar nedostajala.“

„Sreća?“ nagađa ona.

„Ne. Rat.“

Kakvi bi bili da počne rat?

Na početku filma Noah, Noa kaže sinovima: „Bježite, idu ljudi!“

Oglasi

O autoru vesna

Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Imam dvoje mladunaca. Objavila dva romana. Radim kao urednica obiteljskih filmova na tv. Imam nekoliko nedovršenih rukopisa. Ne živim od pisanja, ni od plaće, nego od dopuštenih a neželjenih minusa. Nisam član nijednog društva (književnika, pisaca, novinara) i nijedne udruge (čak ni sindikata) osim udruge Franak. Ne žalim se što sam zbog kredita u švicarcima pala u bijedu i neizvjesnost, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao...) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto čega me je strah.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku). Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Schindlerova lista

  1. Najgore ispadnu oni koje u miru i ne primećujemo. Najčešće su i oni koji se pokažu najboljima neprimetni u miru. Valjda smo mi ostali negde na toj skali, relaciji čovek – nečovek.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s