Promjene u vezi s prosjacima i bankama

 

Nisam više ista prema prosjacima. Onaj feš Cigo koji prosi na Zrinjevcu kod gradske apoteke – kojega sam jednom pitala zašto tako zgodan i u punoj snazi čovjek prosi, pa mu je u očima nakratko bljesnuo muški ponos, dok se nije sjetio da zbog profesije mora biti ponizan – jutros je iskoračio pred mene: „Molim vas za hranu…“

Nisam bila raspoložena. Danima mi je u glavi kao da mi je netko napuhuje  i kao da će puhati dok se ne rasprsne.

K tome, od svoje bankurine dobila sam… neprevedivo je, pa ću prepisati: obavijest o promjenama koje nastupaju s datumom 20. listopada 2014., a odnose se na promjenu parametrizacije po kreditima. (Parametrizacije?! Ovo čak i Wordov autocorrect doživljava kao grešku.) Ni do ovog trenutka nisam shvatila sve, ali jesam ono najbitnije: ako je dug veći od 100 kuna i stariji od 45 ili više dana, pokreće se ovrha primanja.

Ja sam realist i znam što to znači: mi smo u banani.

Ali. Jupi! rekao je optimist u meni, oni nas se boje, žure se da nas skrše prije nego što Hrvatska postupi kao Mađarska!

Da, ali, rekao je pesimist, nema šansi da neovršeni izdržimo do presude.

Nadrealist se zabavlja preokrećući misli i slike: napisali su ako je starost duga veća od… Dug ima starost?! Ima, ali ne duboku, mora umrijeti mlad, sa samo 45 dana.

Uglavnom, puna banke i balona u glavi, jutros nisam bila raspoložena da me Cigo maltretira. Pa sam mu se unijela u lice:

„Mlađi ste nego ja, radite lakši posao nego ja, zarađujete više nego ja i trenutno u tim svojim prljavim džepovima sigurno imate više novca nego ja. Ma kako se usuđujete ovako me zaustavljati! Ja ovuda prolazim svaki dan, dooooobro! me pogledajte i dooooobro! me zapamtite, jer ako me još jednom zaustavite, pozvat ću policiju!“

Još su samo dva prosjaka u gradu kojima želim pomoći. Za njih sam odvojila deset posto od uvećanja svoje nove, uvećane plaće: ženi bez ruke i noge na Jurišićevoj već sam dala pedeset kuna, a za mladića bez ruku na Paromlinskoj čuvam u novčaniku sto kuna.

Zašto deset posto? Kažu da od svakog dobitka toliko treba odvojiti i podijeliti, pa će tako novac kružiti među ljudima, a neće neoplođen i nekoristan truliti u nečijim pohlepnim, sebičnim rukama.

 

 

O autoru vesna

Ovo je blog o pisanju, čitanju i ljudima. Najviše o ljudima. A ja sam: Zemljanka, ljudska vrsta, ženski rod. Majka. Pišem, objavila sam četiri romana, ali ne živim od pisanja. Ne živim ni u građanskoj sigurnosti, nego u dugogodišnjoj negrađanskoj neizvjesnosti (kredit). Borim se i ne žalim se, naprotiv, zahvalna sam (Univerzalnoj inteligenciji, Bogu, onome tko me projicirao…) što sam dobila nevolju koju mogu podnijeti, a ne nešto što me može uništiti.
Ovaj unos je objavljen u Agonada (vremenska jedinica za životnu muku), Dnevnik trenutka koji će proći i više se nikad neće vratiti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

8 odgovora na Promjene u vezi s prosjacima i bankama

 1. mojra napisao:

  A kada umanjuju platu 10% šta onda? Postoji li tu kakva mudra ekonomska zakonitost?

  Sviđa mi se

 2. slaven perović napisao:

  najbolja kao i uvijek!

  Sviđa mi se

  • vesna napisao:

   vauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
   od tebe!?????????????????? previše mi znači!

   Sviđa mi se

 3. jasna napisao:

  Tužno, koliko malo ima zaštite za ljude. Zaštićeni su samo neljudi ! Ti sigurno nisu odvojili 10 % od svojih prepunih novčanika. Ovi susreti s upornim prosjacima također me bacaju u bed !Tome doprinosi ona izreka,da je bolje pomoći i onom tko ne treba, nego ne pomoći onom tko treba. Međutim ne ponašam se tako ! Okrećem glavu kad procijenim da je kuknjava namještena. Ipak uvijek u primisli mi je ta izreka i naravno pritom se ne osjećam dobro.

  Sviđa mi se

 4. Ja sam crtu već povukao. Iz kavane, jer mi se ne da više piti na dug.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s